söndag 10 juli 2011

Vi testar naturreservatet Vänga mosse och Vänga kvarncafé


I dag har vi testat naturreservatet Vänga mosse och det närliggande kvarncafét i Vänga. Perfekt för en skön sommarpromenad med en god avslutande fika eller middag. 

Vänga mosse är en stor och förhållandevis opåverkad högmosse. Från att ha varit en issjö har den växt igen men kommunen har arbetat för att återställa den öppna högmossen och 1 september 2010 blev Vänga mosse naturreservat. Mer information om mossen, vegetationen, fågelfaunan m m får man i kommunens broschyr.


Vi valde en promenadväg om ca 2,5 km genom mossen, en väg som ömsom är grusad och ömsom går över nyanlagda fina spångar. Det går t o m fint att ta sig fram med barnvagn (spången är som smalast 70 cm, men oftast bredare). För den som är intresserad av Geocaching (skattjakt med GPS) finns också ett tiotal gömmor utmed den vackra vandringsleden.

Utmed leden finns också perfekta platser för den som vill ha med sig egen fika eller bara ta en paus. Ett måste på leden är absolut att kolla in det fina fågeltornet och den storslagna bron som leder över Säveån som delar Vänga mosse i två delar.


Bara någon kilometer från naturreservatet ligger Vänga kvarncafé en av landets få levande bygdekvarnar. I det mysiga kaféet serveras kaffebröd och smörgåsar bakat på mjöl från kvarnen. Här presenteras konst och olika hantverk och det bjuds musikunderhållning flera dagar i veckan under sommaren. Fikar gör man inne eller ute i fantastisk miljö med bord i olika etager kring kvarnfåran, dessutom finns en hel massa spännande träfigurer runtomkring och i vattenfåran. När du går över bron till cafét möts du t ex av bockarna bruse i egen hög person, både i ljud och i form av träfigurer.

Vi kan varmt rekommendera ett besök både på mossen och på det mysiga kvarncafét, som dessutom har helschysta priser på fikat. 

Petra bloggar också om Vänga kvarn.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar