måndag 31 oktober 2011

20 dagar kvar av utställningen Kropp & Själ på Abecita Fotomuseum…

Är riktigt glad att vi idag har hunnit med att besöka den pågående utställningen på Abecita Fotomuseum. Utställningen är uppdelad på två fotografer; Walter Hirsch och Alexander Bergström.


Hirsch presenterar fem olika teman och dessa är; Nudes, On the Road, Petra Nine Months, Black & White Pictures of naked People in Motion och Landscapes.

Först vill vi uppmärksamma på att i temat, On the road, är det en och samma tjej som man får följa på en resa genom livet. Hon framställs på väldigt olika sätt genom utställningen. I början är det den kvinnliga sidan som visas för att sedan övergå till att hon rakar av sig allt sitt hår och visas ur ett mer maskulint perspektiv. En variation mellan detta och mer råa bilder visas. Gillar att det är samma tjej som visas på alla bilder då detta ger en helt annan dimension till bilderna.


I Petra Nine Months får man följa en tjej som är gravid och se kroppens förändringar genom månaderna fram till barnets födsel.

Temat Landscapes ter sig först vara en serie fotografier som på långt håll visar olika miljöer utomhus men när man går riktigt nära ser man att det som fångats på bild är par som visas i olika samlagsställningar. Trots att själva paret är en mycket liten del av fotografiet som knappast är synligt i periferin så dras uppmärksamheten till just detta.

Mycket överväldiga blir vi av temat Black & White Pictures of naked People in Motion. På håll ser fotografierna nästan ut att vara svart vita kolteckningar av nakna personer men igen, när man går närmare så ser man fotografierna av alla dessa människor som känns helt naturliga även om många av bilderna fångats mitt i extrem rörelse. Man kan se ett flöde mellan fotona som visar en härlig sammansättning av olika människor i rörelse.


I ett annat rum kan vi följa Alexander Bergströms bilder som nästintill uteslutande är tagna med hans vänner och bekanta som modeller. Alexander själv säger att ”Jag dras till det avklädda, det starka och det sköra i människor, både i blick och i form. Någonting där fasader brustit och vi tillåts inblick, eller kanske bara en glimt av någonting väldigt intimt och heligt”. Tycker att detta stämmer väldigt väl med känslan jag får av att se dessa bilder. Ett bra komplement till bilderna som hänger på väggarna är ett kort sammansatt bildspel som visas på tv skärm i utställningshallen. Detta ger ett djupare perspektiv på hela hans utställning.

Så om du inte är alltför blyg för att se bilder på nakna kroppar så tycker vi att du skall skynda dig till Abecita och se denna utställning innan den 20 november som är sista chansen. Kommande utställning med Robert Nettarp börjar den 24 november.

 
Efter en rundvandring på utställningen kan man koppla av i kaféet med lite fika och där visas även tävlingen Borås med dina ögon. En jury har tagit ut 36 bilder bland 150, tre prisbelönta.

Text: Jessica Björkbacka - Foto: (CC-BY-SA) Anders Kihl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar