lördag 22 oktober 2011

En vecka med Fairtrade i Borås

Veckan som gått har verkligen haft förtecken av Fairtrade. Det har fikats rättvisemärkta produkter till både höger och vänster, ute och inne. I onsdags togs avstampet på allvar för utmaningen Fairtrade Challenge som syftade till att skapa större kännedom om Fairtradeprodukter. Den här gången anpassade fler svenskar än någonsin sin fika till Fairtradeprodukter och än är det inte kört att rapportera in resultatet (därav blir siffrorna också lite preliminära) men än så länge är 380.041 fikadeltagare inrapporterade. Okej det blev inget nytt världsrekord (som innehas av Tyskland med omkring 500.000 deltagare) men Sverige leder ändå ligan om man räknar per capita, vilket naturligtvis är mycket glädjande.

Under onsdagen bjöd vi på fika på Turistbyrån och det var många som tittade förbi och passade på att smaka på Fairtrademärkta produkter som choklad, kakor, the, kaffe och frukt.

Länge såg Borås ut att ligga på en hedrande 11 plats i kampen mellan svenska kommuner när det gällde anmälda deltagare till olika fikapauser. När man tittar på en inrapporterade statistiken ser det glädjande nog ännu bättre ut. En 8:e plats med inte mindre än 7.141 deltagare på totalt 52 inrapporterade fikapauser. (All statistik hittar du här och kampen mellan städerna här.

Under onsdagen fanns också Navet på plats på Stora Torget för att bjuda förbipasserande Boråsare på kaffe, the, choklad och frukt i snålblåsten. Allt självklart Fairtrademärkt (förutom blåsten då möjligen). Många var de som lät sig väl smaka och samtidigt fick information om innebörden av Fairtrade.
Under veckan har både Boråsbloggarna och I Love Borås (som förresten var på besök på Turistbyrån och fikade) bloggat om de olika aktiviteterna och idag under lördagen avslutades en vecka med Fairtradefokus genom aktiviteter på Stora torget igen där man bjöd på Fairtradefika, kunde delta i en teckningstävling samt skriva in sitt nyårlöfte om att förändra sin konsumtion i riktning mot fler rättvisemärkta produkter. Dessutom fanns ett spännande initiativ där kopplingen Fairtrade och Melodikrysset fick en ganska spännande men oväntad inramning. Något som började som en kul idé resulterade i att 20 personer samlades på Café Leva för att lösa melodkrysset gemensamt och samtidigt mysa med Fairtradefika (foto: Petra Nilsson). En perfekt kombination som vi hoppas få se igen (arrangörerna var mycket nöjda och lovar återkomma med vidare information på boras.com så snart nytt datum är spikat).
  

Avslutningsvis så hittar du all information om Fairtrade på Fairtrade.se och hos kommunen där Karin Runge ansvarar för arbetet med Borås som en Fairtrade City. Det är viktigt att du som har en arbetsplats med fairtrademärkta produkter rapporterar in detta till kommunen så att vi även fortsättningsvis får behålla märkningen av Borås som just en Fairtrade City.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar