måndag 17 oktober 2011

Se kvinnors uppfinningar på Navet

I dag var vi på visit på Navet Science Center och såg bland annat den sprillans nya utställningen "Kvinnors uppfinningar" som är en vandringsutställning skapad av Tekniska museet i samarbete med ALMI Företagspartner, Riksutställningar, Svenska Institutet och Svenska uppfinnareföreningen med stöd av Tillväxtverket.


Utställningen berör flera delar och vilar på tre ben; uppfinningar och teknik, entreprenörskap samt genusperspektivet. Innehållet baseras i grunden på 70 uppfinningar och innovationer av nu verksamma kvinnliga uppfinnare men har också ett historiskt perspektiv samt ett jämförande där man belyser skillnaderna mellan manligt och kvinnligt i form av tydliga exempel från leksaksvärlden.

Förutom det övergripande syftet att lyfta fram kvinnliga förebilder inom innovations- och uppfinnarområdet ska utställningen också uppmuntra barn och ungdomar, särskilt flickor till ett bättre tekniskt och entreprenöriellt självförtroende. I utställningen finns en del som tydligt beskriver vilka vägar man kan gå för att förverkliga sina idéer genom uppfinningar mot ett patent.

Det historiska perspektivet belyses genom en tidsaxel som tar sitt avstamp i 1600-talet och visar på kvinnliga tekniska innovationer fram till idag. Tyvärr visar siffrorna att andelen patent som söks av kvinnor i Sverige år endast ligger omkring 5% av det totala antalet, vilket i sig är ungefär lika stor andel som på 1880-talet.

För oss visar utställningen att man ofta använder uppfinningar i vardagen utan att tänka på det och att man än mindre har en aning om bakgrunden och upp vem som skapat dem. En kanske lite mer udda men synnerligen spännande skapelse i utställningen är EKG-linnet som är skapat av Textilforskaren Lena Berglin (som på Högskolans hemsida beskrivs som James Bonds nya Q) från Borås.

En annan spännande uppfinning som får sin förklaring i utställningen är "mobilknappen med den gröna luren" som i grunden är skapad av Laila Ohlgren som började arbeta på dåvarande Televerket 1956 och blev den enda kvinnliga ingenjören som var med och utvecklade det nordiska mobiltelefonsystemet NMT.

I utställningen finns så klart en hel massa annat spännande att se och för de lite yngre besökarna finns en rad interaktiva skärmar där man kan se videomaterial, få mer information om uppfinningarna i utställningen och skapa egna uppfinningar mot olika målgrupper.

Utställningen är således endast på tillfälligt besök på Navet så passa på att se den nu, den 20 november (med visst förbehåll för att man för stunden förhandlar om att få behålla utställningen något längre) packar man ihop och skickar utställningen vidare.

Vi lovar att den är väl värd ett besök för såväl gammal som ung och som om inte det vore nog ger vi dig chansen att uppleva den själv - gratis!

Vinn biljetter till utställningen Kvinnors uppfinningar
Vi har en familjebiljett (2 vuxna och 2 barn, värde 340:-) att lotta ut till dig som vill besöka Navet med familjen eller vänner. Skicka ett mail till anders.kihl@boras.com senast fredagen den 21/10 och beskriv varför just du ska vinna biljetten. Information och öppettider finner du på navet.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar