fredag 11 november 2011

Se Hrafnhildur Arnardottir (a k a Shoplifter) på Textilmuseet


Vi fick chansen att vara med på vernissagen av utställningen med Hrafnhildur Arnardottir som är årets vinnare av priset Nordic Award in Textiles. Nordic Award in Textiles är Europas största textilpris som delas ut av stiftelsen Fokus Borås. Priset delas ut till en välförtjänt person inom textil konst. Pristagaren ska arbeta på en hög konstnärlig nivå och komma från något av de fem nordiska länderna.

Hrafnhildur föddes i Rejkavijk men bor och verkar numera i New York sedan 1994. Hennes arbetsnamn är ”shoplifter” (snattare) vilket kom sig av att någon missuppfattade hennes namn när hon presenterade sig första gången i New York.  Hon arbetar med olika uttrycksmedel som t ex fotografi, teckning, installation och video. Intresset för mänskligt och syntetiskt hår har följt henne genom hennes konstnärliga karriär. Hon har bl a gjort sig känd genom fantastiska hårkreationer tillsammans med den isländska sångerskan Björk. Hon berättade om sin fascination för hår och om   motsatsskillnaderna  och känslorna som kan uppstå beroende på om håret sitter på kroppen eller inte. T ex tycker de flesta att ett långt hårsvall är mycket tilltalande och vackert medan samma långa hårstrån i avloppet är mindre trevligt.


A collaboration with Bjork for Medulla
Foto: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
Från att i sina tidigare verk arbetat mycket med mänskligt hår har hon alltmer kommit att övergå till att arbeta med syntetiskt hår. Det vi fick se på utställningen var dels en installation som hon kallar Emotionals Spines som är uppbyggd av avloppsrör i plast, klädda med hårband som ska symbolisera en resa i kroppen. Man vet inte vad som finns i rören men olika saker kommer ut ur ändarna. Den andra delen av utställningen visade en resa i Universum. Olika textilverk av syntetiskt hår visas upp i ett svartmålat rum och leder tankarna till olika naturfenomen på jorden och den yttre rymden.


Utställningen pågår 11/11 2011 – 26/2 2012

BT:s chefredaktör Stefan Eklund skriver om utställningen.

Text och foto: Marita Curran och Stina Hallhagen

------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar