lördag 3 december 2011

Papperslösa invandrare på Borås Stadsteater

Borås Stadsteaters lilla intima scen spelas pjäsen Gyllene Draken. Den utspelar sig i ett hus där det finns lägenheter, livsmedelsaffär samt ett thai-kina- vietnamn-take away-restaurang. Pjäsen handlar om fem papperslösa invandrare som arbetar i köket på restaurangen. I inledningen av pjäsen får en av dem fruktansvärd tandvärk. Eftersom den papperslöse arbetaren inte kan gå till tandläkaren får de övriga försöka lösa problemet.


Foto: Superstudio
Det resulterar i att den onda tanden dras ut med en rörtång, hamnar i flygvärdinnans soppa och pjäsen tar fart.Vi får följa en kedja händelser som binder samman de boende i huset ovanför med resten av världen. Bland annat får man följa en man som just blivit lämnad av sin sambo och mår väldigt dåligt. En del av pjäsen är en fabel där man får följa en myra och en syrsas berättelse i samhällets under skikt. Samtidigt som tandens äventyr är med under pjäsens hela gång.

Händelserna får historien att bindas samman i pjäsens sista del.


Fakta: Den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig vann pris för bästa pjäs på Theatertreffen i Berlin förra året. Nu spelas pjäsen Gyllene Draken för första gången i Sverige på Borås Stadsteaters lilla scen. Pjäsen spelas fram t o m 14 december.

- Göteborgs Posten recenserar Gyllene Draken.
- Svenska Dagbladet recenserar Gyllene Draken.Text: Zorka Vukobrat & Anna Lilja


------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar