måndag 30 januari 2012

Helvete...

...vad många konstnärer det är som vill visa det mörka.

det är sammanfattningen av utställningen Helvete som just nu kan ses på Borås Konstmuseum. Utställningen kommer från Liljevalchs och är verk från olika konstnärer, som alla tolkat det "svarta".

Invigningstalare var Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs och han pratade om vikten att förmedla och proccessa alla de hot som kommer mot oss människor. Antingen det som kommer utifrån, men också de hot och mörka tankar som kommer inifrån.
Här kan du se filmen och höra invigningstalet lördag 28 januari kl.14

På museet hänger fotografier, tagna genom mikroskop, på hemska saker som mögel och blod - vilket skapar vackra mönster och bilder,  men också en vägg av skräck. Tillsammans med ett flertal verk från Goya blir det en utställning som väcker tankar och samtal.

Så här skriver Borås Konstmuseum om utställningen:
"Välkommen till en utställning där konsten är ömsom het och flammande vild, ömsom intensivt djupborrande ned till smärtpunkten. Helvete handlar om det mörker som konsten ständigt återkommer till, från det romantiska 1800-talsmåleriet till vår egen svenska och internationella samtidskonst."

Marcus Larson, Hav i månsken med fyr och brinnande ångfartyg, 1859. Olja på duk
Konstnärer: Tracey Moffatt, Francisco de Goya, Glenn Brown, Sun Xun, Dick Bengtsson, Sten Eklund, Maria Miesenberger, Cindy Sherman, Roj Friberg, Marcus Larson, Petter Zennström, Hans Jörgen Johansen, PO Ultvedt och Ann Böttcher.
Curatorer: Mårten Castenfors och Douglas Feuk 

UPPDATERAT:
BT:s Ingemar Brink bloggar om utställningen.
Konstkollektivet Czon & Underground bloggar om utställningen.

Text och film: Stina Hallhagen & Helena Alcenius

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar