fredag 17 februari 2012

Zooliv på Borås Djurpark


Vill du uppleva Borås Djurpark på ett annorlunda sätt än som en "vanlig" besökare och komma djuren riktigt nära, är Zooliv något för dig. Efter vår dag i djurparken tror vi att detta är en upplevelse för alla, både stora som små.

Vi startade vår dag i ett av Borås Djurparks klassrum. Här fick vi lära oss allt om vad djurparken arbetar med, samarbeten med andra djurparker runt om i världen samt historien om hur Borås Djurpark startades. Det var mycket nytt och lärorikt vi fick lära oss.

Sen var det dags för vidare äventyr i parken. Nervositeten kom när vi fick veta att vi skulle få mata lejonen. Vi fick komma in där djurskötarna arbetar och hjälpa till att förberedda lejonens mat för dagen. Efter vi hade fått täcka köttbitarna med ett vitt pulver som innehöll vitaminer och mineraler blev vi utkastade i lejongropen (lejonen hade djurskötarna naturligtvis låst in). Vi placerade köttbitarna runt om i hägnet och den största biten lades mest synligt till den stora lejonhanen. Som tur var blev vi utsläppta innan lejonen blev insläppta och vi kunde stå vid sidan och se hur lejonen mumsade på köttet.


Sen bar det av till aphuset där vi skulle mata nästa rovdjur, ja för zebramanguster är rovdjur. Dock inte lika skräckinjagande som lejon och tigrar som vi nyss mött, men minst lika hungriga. Det här är inget för personer med larvskräck, det var bara att plocka upp så många larver vi hittade i matjorden.
Sen var det dags att mata ännu ett rovdjur, oss själva. Vi fick smörgås, kaffe och saft att stilla hungern med.

Påväg ner till noshörningsstallet stannade vi till i stallet vid savannen. Här hälsade vi på alla möjliga djur från savannen. Stallets mest högljudda varelser var pärlhönsen, som hade placerats längst bort i stallet för att störa så lite som möjligt.

Under vår dag hade vi turen att få besöka noshörningarna. Det som förvånade oss allra mest var att noshörningarna ville kela och bli kliade på ryggen och sötast av dem alla var såklart noshörningskalven Zuri.


Vad sägs om en godispåse på 160 liter? Du kanske inte blir lika sugen på det när du får reda på att påsen grundades med ett upp puffat lager med halm, pellets, russin, krossade glass våffelstrutar och till sist ytterligare ett lager med halm. 5 st gigantiska godispåsar till 5st gottesugna elefanter. Till vår skräckblandad förtjusning fick vi en och en komma in och hälsa på en av elefanterna.


De två elefantskötarna kommunicerade med elefanterna på ett speciellt elefant språk, blandning mellan engelska och tyska. Detta för att elefanter flyttas mellan djurparker i Europa och då är det viktigt att de förstår språket hos sina nya djurskötare, samma språk används på alla djurparker i Europa.

I samma stall står också de långhalsade girafferna. Här får man passa sig extra noga eftersom vi av erfarenhet vet att de når väldigt långt med sina halsar hela vägen över staket ner till Emelies ficka med en reflex i.

 


Du visste kanske inte att Zooliv går att göra året runt. Det behöver inte vara på sommaren det går lika bra på vintern, det kan vi intyga. Hur dagen läggs upp beror helt på djuren, hur djuren mår, vart de befinner sig och det är dem som styr hur dagen blir. Vi fick träffa noshörningarna, andra får mata björnarna och mocka buffelbajs.

För att kunna boka Zooliv måste man vara minst 4 personer och max 8 personer.
Zooliv riktar sig till barn från 8 år.

Priser: Vuxen 975:- Barn* 8-14år 775:-
I priset ingår, inträde, lunch och två fika.
*Pris gäller i vuxet betalande sällskap
För att delta utan vuxet sällskap skall man ha fyllt 12 år
OBS! Åldersgräns för vuxendagar är 18 år.

Bokning: 033-35 32 70

Skolzooliv
Borås djurpark har nu även utvecklat ett skolzoolivkoncept där man kan få besöka djurparken bakom kulisserna med sin skolklass. Läs mer om detta på boras.com

Skolzooliv 500:-/ person
Text och foto: Emelie Larsson och Frida Nilsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar