tisdag 6 mars 2012

Smultronställen i Borås

Så var det dags för en gästblogg igen. Den här gången är det Anders Ringman som tar oss med på en tur till sina smultronställen i Borås. Vad kan väl passa bättre så här när våren står för dörren än just smultronställen?

Jag är inte född i Borås utan kom hit när jag var ungefär 5 år gammal. Men jag har bott i, eller strax utanför, staden i över 40 år. Under så lång tid i en stad så hittar man ett eller flera ställen som man tycker lite extra om, sådana ställen som man kan kalla för sina smultronställen.

Ramnaparken, foto Anders Ringman
I min blogg så har jag under 2011 skrivit lite om några av de multronställen som jag har här i Borås. I detta inlägg tänker jag sammanfatta dessa blogginlägg i ett inlägg.

Ramnaparken
Det första, av tre, smultronställen är Ramnaparken med tillhörande Ramnasjö. Jag bor bara några minuters promenad ifrån parken och jag passerar ofta parken och sjön på väg ner mot city.

Ett tips är att besöka parken, gå runt bland husen. Är kyrkan öppen så gå gärna in i den, den är väldigt fin på insidan. Gå sedan ner till sjön och gå ett varv runt denna. Titta en stund på fåglarna vid fågelkolonin. Är det fint väder så ta gärna med en fikakorg eller varför inte ta med några bouleklot och spela några omgångar vid boulebanan. Utmed sjön så finns det dessutom ett par intressanta platser som man kan ha i tankarna om man går runt sjön. Här finns Borås före detta galgbacke där det har förekommit avrättningar. Utmed sjön så låg dessutom en gång i tiden simstadion. I Borås

Ramnaparken, foto Anders Ringman
Ramshulan, foto Anders Ringman
Ramshulan
Ställe nummer två är Ramshulan uppe på Rya åsar. Ramshulan är en gammal odlingsmark som nu är iordningställd med tillhörande gård. Ingen bor där på gården, det är ett populärt utflyktsmål. Rya Åsar är förövrigt ett naturreservat med massor av spännande natur och växtlighet. Området har varit bebott länge, här finns lämningar av bosättningar sedan väldigt lång tid tillbaka. På många ställen så finns tydliga tecken på gamla odlingsmarker och betesmarker. Det sägs dessutom, om det är helt sant vet jag inte, att namnet Borås kommer ifrån ”Bodarna på åsen” eller ”Boende på åsen”, som då skall vara en bebyggelse på åsen. Detta har sedan på dialekt blivit ”boerna på åsen” och som sen har blivit ”Boerås” och till slut Borås. Men som sagt, om det är så vet jag inte med säkerhet.

Ramshulan, foto Anders Ringman
Finaste sättet att ta sig till Ramshulan tycker jag är om man börjar vid Glimmerplan och sedan cyklar eller går bort till Ramshulan. Sträckan är cirka 1,5 km i enkel riktning och den bjuder på fin natur hela vägen. Startar man vid Glimmerplan så skall man självklart ta sig upp på Ryssby Klint och beundra utsikten över Borås.

Kolbränningen
Det tredje smultronstället är sjön Kolbränningen eller som den kallas av många, Byttorpssjön.

Sjön ligger i gränslandet mellan stadsdelarna Byttorp, Tullen och Hestra i Borås. Det är en smal liten sjö med en promenad/löparstig runt om som är drygt 1900 meter lång. Det är mycket populärt att springa och promenera runt denna sjö. Det finns en badplats som sommartid har en brygga. Det finns flera bryggor runt sjön där man kan fiska eller bara sitta och koppla av. Ett par grillplatser finns det dessutom. Dessutom så ligger Byttorps Idrottsplats intill sjön.

Kolbränningen, foto Anders Ringman
På kullen mellan sjön och idrottsplatsen, Klingarekullen, så finns det intressanta lämningar av gammal bebyggelse. Ett par ruiner, några stenmurar och områden som tidigare troligen har varit öppen mark, kanske någon form av odlingsmark eller tomtmark, men som nu börjar växa igen så sakta. Dessutom finns en gammal trappa mitt ute i skogen som går upp till en kulle där man nu har fin utsikt över idrottsplatsen och delvis även över sjön. Jag förmodar att utsikten över sjön har varit ännu bättre innan växtligheten har blivit så tät som den nu är.


Kolbränningen, foto Anders Ringman
Det var de tre smultronställen jag ville tipsa om. Självklart så finns det fler fina ställen i Borås som är värda ett besök. Jag kommer säkert besöka ytterligare ställen under 2012, fotografera lite och sedan blogga om det. Borås är en vacker stad med många fina smultronställen som är värda ett eller flera besök.

Text & Foto. Anders Ringman
På twitter: @sadsmile
Anders blogg


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Hej! Riktigt fina ställen. Vet du om att det går att dela sånt här på en webbsajt som heter spotilove.com (spot I love). Gratis, med karta, och det finns också appar som är gratis. Om du vill dela med dig, alltså, text och bilder har du ju. Kolla in om du tror det kan va nåt, du kan ju också lägga adressen till din blogg där./Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset Bosse. Det kan säkert vara något för oss på boras.com rent allmänt att titta vidare på.

      Radera