lördag 19 maj 2012

En stadsvandring i Borås med Anders Ringman

Så var det dags för en gästblogg från Anders Ringman igen. I mars berättade Anders om sina smultronställen i Borås och nu är det dags för en spännande stadsvandring med historiska förtecken.

Ofta när man går igenom Borås så tänker man inte så mycket på saker man passerar. Ibland kanske man tar dessa saker för givet, man är medveten om att de finns där men man tänker inte på dem. Ibland kanske man inte ens lägger märke till dessa små eller för all del även stora detaljer. 


Jag tänkte med detta inlägg ta med er på en kort promenad genom Borås, eller rättare sagt från ett torg till ett annat, och tipsa er om några saker som jag tycker att ni kan stanna till och titta lite extra noga på nästa gång ni vandrar genom Borås.

Vi börjar promenaden på Stora Torget, precis intill Handelsbankens hus. Innan jag kommer till mitt första tips så kan jag nämna att Borås gamla rådhus låg just här. Det är inte det nuvarande bankhuset utan ett hus som låg precis framför detta. Detta rådhus stod klart 1835 och revs sedan 1911, då det nya rådhuset på andra sidan torget var klart och i bruk.

Just där jag tror att det gamla rådhuset låg finns mitt tips nummer ett. Hur många av er har stannat till här, mellan bankhuset och muren som finns på torget och tittat ner på marken? Det finns nämligen något intressant att titta på här. De stenplattor som ligger som ett mönster på marken är faktiskt en karta över hur Borås såg ut runt 1650. Man ser tydligt Viskan slingra sig fram och kyrkan är tydligt utmärkt, med hjälp av detta kan man försöka lokalisera var de olika kvarteren och gatorna låg. Jag tycker att man mycket väl kan stanna till i några minuter och titta på denna karta och kanske fantisera lite om hur livet var här i staden då när Borås var relativt ny som stad. Att mannen på statyn intill muren är Gustav II Adolf, stadens grundare, känner ni säkert redan till.
Nu fortsätter vi till mitten på Stora Torget, till den stora fina brunnen som finns där. Men innan vi tittar på den så ta först en titt på det nuvarande Rådhuset och sedan på bankhuset där vi var nyss. Visst är det två fina och ståtliga byggnader som finns på varsin kortsida av torget? Personligen så tycker jag nästan båda liknar små slott eller åtminstone borgar. Både rådhuset och bankhuset är förövrigt ritade av samma arkitekt, Ivar Tengbom.

Men nu åter till brunnen. Denna brunn, eller fontän om man så vill, lägger man säkert märke till varje gång man går över torget. Men hur ofta stannar man till och tittar på utsmyckningen som finns på brunnen? Går man ett varv runt brunnen och titta på den så ser man att motivet är forna tiders arbetsliv i sjuhäradsbygden. Med andra ord en liten hyllning till det som har gjort vår stad till vad den är idag.

Att brunnen egentligen heter Sjuhäradsbrunnen känner ni säkert till, även om den oftast går under namnet ”Torgbrunnen”. Mannen som skapade brunnen var Nils Sjögren och den stod klar 1940. En sak som kanske är mer eller mindre bortglömt idag är att en del av brunnens motiv prydde ett frimärke som kom ut 1978. Att Sjuhäradsbrunnen är extra fin just nu med alla blommor som är planterade runt om är en extra bonus.

Ungefär här på Stora Torget stod för övrigt en gång i tiden den obelisk som idag står i korsningen Allégatan och Yxhammarsgatan. Obelisken restes på torget 1859 till ett minne av ett besök av Karl XI Johan 1821. 1940 flyttades obelisken till sin nuvarande plats.

Nu fortsätter vi vår lilla promenad igen och går fram till rådhuset. När detta hus var nytt för drygt 100 år sedan så fanns det i huset bland annat stadsfullmäktige, domstolsverksamhet, polis med ett antal arrestlokaler, fattigvårdsstyrelsen, en läkarmottagning, en restaurang, bostäder för vaktmästarna i huset samt ett antal butiker och mycket mer. 

Ställ er mitt framför rådhuset och titta på denna fina byggnad. Titta först på trapporna upp mot entrén. Längst upp vid varje trappa så finns det en relief, den ena föreställer Sankt Göran och den andra föreställer Jungfrun. Brunnen som är på markplan mitt emellan dessa reliefer pryds av en drake. Lägg detta på minnet för det återkommer jag strax till igen. Tittar man sedan uppåt, ovanför entrén så ser man Borås stadsvapen som vaktas av två lejon. En rätt tjusig och pampig entré tycker jag.

Nu går vi vidare den korta sträckan upp till Hötorget. Väl framme där så titta gärna lite åt vänster, på Carolikyrkan, eller Caroli kyrka som den egentligen heter. Kyrkan är riktigt gammal, de äldsta delarna är från 1669. Kyrkan hette faktiskt Torpa kyrka ända fram till 1905.

Nu tillbaka till Hötorget och lite om dess namn. Jag vet inte om detta är sant, har inte kunnat bekräfta det, men torget lär ha fått sitt namn av att när bönderna kom in till staden för att medverka på marknader som var på Stora torget, så ställde de sina hästar på Hötorget. Här fick hästarna vatten och hö och kunde ta igen sig innan det var dags att bege sig hemåt. Stämmer detta så kan man smått skämtsamt påstå att Hötorget var en av Borås första parkeringsplatser. Men som sagt, om detta är sant eller inte vet jag inte. Är det någon som vet så är jag mycket intresserad av att få veta hur det ligger till. 

Även detta torg pryds av en liten brunn, eller fontän om man så önskar, dock i en betydligt mindre skala än den som står på Stora torget. Hur många av er har stannat till och kikat på den lilla, lilla statyn som finns i brunnen? Gör det, den är faktiskt riktigt gullig tycker jag. Vad föreställer den då? Jo, Sankt Göran och draken, samma motiv som vi tittade på när vi beundrade rådhuset. Motivet är hämtat från den medeltida legenden om Sankt Göran som räddade en stad och den sköna jungfrun från en ond drake. Motivet finns som staty på många håll i Europa, den mest kända är troligen den som finns i Storkyrkan i Stockholm.

Här slutar min lilla promenad. Det finns säkert mycket mer att upptäcka här i Borås, små detaljer i vår stad som man inte alltid tänker på. Det kan säkert bli fler blogginlägg om detta i framtiden.

Jag som har skrivit detta inlägg heter Anders Ringman. Under det senaste året så har jag blivit allt mer intresserad av Borås historia och jag läser numera så många böcker jag bara kan om just detta intressanta ämne.

Text & Foto. Anders Ringman
På twitter: @sadsmile
Anders blogg

Vill du veta mer om Borås och ser staden på nära håll, kan du följa med på guidade stadsvandringar större delen av sommaren, två dagar i veckan, gratis och med start från turistbyrån. Mer information på boras.com.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar