torsdag 3 maj 2012

Knallen från Sjuhärad - en världsmedborgare

Knallen i Mumbai. Foto: Mikael R Karlsson
Trodde du att Knallen från Borås och Sjuhäradsbygden var en figur från en svunnen tid? Nej, nej, nej så fel. Knallen har bara sadlat om, vidgat affärsområdena, såväl inriktningsmässigt som geografiskt. Knallen version 2.0/anno 2012 är världsmedborgare, globetrotter och reser numera världen runt och nätverkar i sann Knalleanda.

Knallen har fått en sådant förtroende och sådan kultstatus att han numer ofta syns i finrummen bland makthavare och beslutsfattare samtidigt som han ibland passar på att ta en välbehövlig paus på någon av världens alla spännande platser och resmål.

Vänner av Knallen, samlar gärna på föremål som i någon form avbildar honom, företrädesvis i brons men även i andra gestalter och material. Knallens era är alltså inte på långa vägar förbi, snarare upplever hans person just nu en revival med fans som ser till att hjälpa honom på den globala handelsresan. Vi har förmånen att (med tillstånd så klart) få låna några bilder från fansens egen facebookgrupp.

Knallen på anrika Chelsea Hotell, New York.
Foto: Kent Sture Hedberg
Uppmärksamheten kring Knallen passar så klart särskilt bra just nu när man kan se utställningen I skålaknallens spår på Borås Museum t o m november.


Facebookgruppen "Knallens fotspår världen runt":
Alla gillar Borås.(på nått sätt i alla fall). Stadens, ja hela Sjuhärads symbol är Knallen. Denne gamle gårdsfaruhandlare har inte slutat vandra även om postordern digitaliserats. Bronsgubben finns världen över! Denna grupp är dedikerad anekdoter och kuriositeter om allas vår vän.

Så här skriver Wikipedia om Knallen:
Källa: Projekt Runeberg
Knallen var ursprungligen en gårdfarihandlare från Sjuhäradsbygden i Västergötland. Allmogen där började vid 1500-talets mitt gå runt i bygderna för att sälja hemslöjd, trots att sådan mellanhand mellan produktion och kund enligt lag var förbehållen städernas köpmän. Denna handel upphörde omkring 1900.

Knallar verksamma i Borås med omnejd utvecklade ett eget språk som heter månsing.

I nutidens språkbruk avses med knalle en försäljare, oavsett härkomst, som säljer sina varor på årligen återkommande marknader som inte hålls vid hemorten. En torgförsäljare är alltså inte en knalle.
Knallen i världens största grottsystem - Cueva de Nerja. Foto: Petter Löberg


Knallen på Skulpturvandring. Foto: Kent Sture Hedberg
Destination unknown. Foto: Dennis Söderberg
Knallen x 2, Chania Kreta. Foto: Kent Sture Hedberg
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar