lördag 26 maj 2012

Kolla in skulpturerna i Borås - så här gör du!

Den 2 juni invigs Borås Internationella Skulpturbiennal 2012 med invigningstal och introduktion av årets biennal av Konstmuseichef Pontus Hammarén tillsammans med curatorerna Martin Wickström och Ulf Kihlander. Därefter inviger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson biennalen och redan kl 14.00 kan du gå årets första skulpturvandring med guide (givetvis kostnadsfritt).

Det finns en rad sätt att uppleva skulpturerna i Borås, kolla in vad som passar dig bäst.

Guidad skulpturvandring
Följ med på en guidad tur genom Borås och lär dig mer om skulpturerna. Tisdagar, onsdagar och lördagar under perioden 2 juni - 15 september. Samling och start vid Kulturhuset i Borås (P A Halls Terass). Information om guidade turer på engelska och tyska, tfn 033-35 76 72. Guidningarna är kostnadsfria.
>>> Läs mer om guidningarna

Guidebok/Biennalfolder
Vill du uppleva skulpturerna på egen hand skaffar du dig lämpligen ett exemplar av guideboken/biennalfoldern som innehåller fördjupad information av varje skulptur, konstnären bakom verket samt en översiktskarta över skulpturernas placering i Borås. I den finns också information på engelska om varje skulptur. Foldern finns att hämta på Borås Turistbyrå och på Kulturhuset från den 2 juni, men självklart kan du bläddra i den redan nu.
>>> Bläddra i biennalfoldern

Smartphone-app
Har du en smartphone (Android eller iPhone) kan du ha med dig din guide till skulpturerna i fickan. Du kan få notifieringar när du närmar dig en skulptur, få upp bild/er på skulpturen och mer information samt höra konstnären själv berätta om verket. Till vissa skulpturer finns också en video som presenterar verket. Sök på appen "On Spot Story" i appstore/androidmarket och klicka dig fram till guiden "Borås Skulpturvandringar". Guiden finns på både svenska och engelska.
>>> Ladda ner Androdappen
>>> Ladda ner iPhoneappen
>>> HTML5-webb-app

Danspromenad
Nu har du chansen att göra något du aldrig gjort förut. Ta dig fram i Borås med hjälp av instruktioner från en mobiltelefon eller MP3-spelare. Känn stämningen, se strukturerna och inspireras av människorna, arkitekturen och skulpturerna. Med stadens skulpturer som inspirationskälla har en upplevelse av musik, rytm och rörelse utvecklats för dig som tycker om att utforska dig själv och din omgivning. Du behöver inte ha dansat förut och du gör det på ditt eget sätt. Gör promenaden själv eller i grupp. Starta i Stadsparken vid skulpturen Mate Hunting, tryck play och följ bara instruktionerna. Ca 30 minuter. 656 m i Borås är en danspromenad som producerats av koreografen Anna Asplind specifikt för Borås. Musiken till 656 m i Borås är skapad av Joel Alter.

Start
1. Välj ett audioguide alternativ som passar dig bäst.
2. Gå till startpositionen vid skulpturen Mate Hunting i Stadsparken.
3. Tryck play och följ instruktionerna.

Audioguide alternativ
1. Låna Mp3-spelare på Borås Turistbyrå (fr.om 2 juni), gå till startpositionen, tryck play.
2. Gå till startpositionen, ring 0771-27 27 00 slå kod 1270.
3. Ladda ner App – On spot story (se oven för länkar och instruktioner), bläddra till Borås Skulpturfestival och välj punkt ”656 m i Borås – en danspromenad i guidelistan”.

Glöm inte hörlurarna!Gör som du vill
Det går självklart bra att uppleva skulpturerna helt utan hjälpmedel, guideböcker eller applikationer. Bara strosa runt i staden och kika och känn på de skulpturer du hittar på din väg. Vill du ha mer info eller behöver hjälp så kika gärna in till oss på Turistbyrån och säg hej så hjälper vi dig.


- Borås Tidning recenserar biennalen - En ljus och lätt biennal
- P1 om biennalen - Skulpturbiennalen sätter Borås på konstkartan

Text: Frida Nilsson, Anders Kihl

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar