tisdag 29 maj 2012

Små gubbar i autentiska miljöer

Det är kanske inte så vanligt att vi bloggar om företeelser utanför Borås, men i det här fallet är det ett gränsfall och en lagom dagsutflykt från sommarborås. Under sommaren ställer Jerry Niemi ut sina fantastiska alster i utställningen "I en annan del av verkligheten" på Rydals museum.

Jerry Niemi 2011 - Skum(t) bad
Jerry bor i närheten av den gamla radiostationen tillika världsarvet Grimeton (mellan Varberg och Falkenberg) och har specialiserat sig på att fotografera miniatyrfigurer i autentiska miljöer. Så här skriver museet på utställningssidan : "Jerry Niemi har fotograferat miniatyrfigurer sedan 2009. I fotoutställningen "I en annan del av verkligheten" blandas humor och allvar i vardagliga händelser. Situationer som vi sällan tänker på blir synliga. I de vardagliga händelser som Jerry Niemi åskådliggör är människan proportionellt mycket liten, vilket ger händelsen en helt annan innebörd och tanke. Är det så att det vardagliga kan innehålla något annat än vad man tror?"

Svenska formrebeller
Under sommaren har man också möjlighet att se den helt underbara "Svenska formrebeller" med några av tidens bästa designobjekt av formgivare som (Carl Johan De Geer, 10-gruppen, Erik Höglund, Mah-Jong och Stephan Gip): "Utställningen innehåller ett urval av tidens bästa designobjekt. Färg och form i djärvt mönstrade textilier, unisexmode och stabila barnmöbler ger uttryck för tidens rus av hämningslös kreativitet, frustration och handlingskraft som ofta var förknippad med viljan att förbättra världen. Form och design var ett uttryck för en ny syn på barnet, familjen och kvinnan. Det var en tidsanda som sträckte sig från rekordår, popkultur och slit och slängdebatt till internationell solidaritet, miljöfrågor och socialt engagemang."

På museet finns också den spännande basutställningen kring Textil "Spunnet, vävt och vunnet..." sida vid sida med de fantastiska gamla textilmaskinerna. Här finns också en hel del som attraherar de yngre besökarna så ett familjebesök är helt perfekt. I museets lokaler finns också mindre butiker med försäljning av olika typer av konsthantverk.

Under sommaren har museet öppet tisdag-fredag klockan 12.00-17.00, lördag och söndag klockan 12.00-16.00 med undantag för midsommarafton då man håller stängt.

Text: Anders Kihl


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar