söndag 24 juni 2012

Djupdykning i årets skulpturbiennal på Borås Konstmuseum

Alyson Shotzs Selected Works & Shai Dahan Street Art takeover
På Borås Konstmuseum får vi under hela sommaren chansen att lära känna två av årets konstnärer på Borås Internationella Skulpturbiennal närmare. Två konstnärer som i stil ligger långt från varandra. Ett mjukt nästan färglöst och fredligt uttryck i Alyson Shotzs verk möter gatukonstnärens starka och blaffiga yttringar. Men två saker har de gemensamt som vi betraktare direkt kan enas om. Att de bägge startade sitt konstnärskap i USA och att vi gärna skulle vilja ha deras konst på våra egna väggar där hemma.

Alyson Shotzs - The Shape of Space på Kulturhuset i Borås
Alyson
Alyson Shotzs största verk möter oss redan i Kulturhusets entré - The Shape of Space. Verket har tidigare visats på Guggenheim-museet i New York. Fakta som onekligen ger lite extra kredd och spänning till skulpturen och som väger upp besvikelsen av ”inte röra” skylten när de facto det, är just det enda man vill.

"ett platt trassel av trådar i närbild..."


"... blir på håll vackra mjuka linjer och former"
Hennes naturvetenskapliga intresse och tidigare studier i geologi märks av i hennes konstnärskap. Rymd, gravitation och ljus — elementära förutsättningar för liv — är centrala utgångspunkter. Hennes verk ändrar form allt eftersom vi rör oss i rummet. Ett platt trassel av trådar i närbild blir på håll vackra mjuka linjer och former. Det känns utträknat, smart, imponerande och coolt (läs: måste ses för att förstå)

Alyson Shotz har ställt ut flitigt runt om i världen och är idag bosatt och verksam i New York.Shai
Shai Dahan upptäckte gatukonsten som 14-åring i Los Angeles, Kalifornien och har sedan dess utvecklat sin egen stil som kan jämföras med både muralmålningar och graffiti. I dag bor han i Borås tillsammans med sin svenska fru och två hundar. Så vi kan alltså här stolt presentera något så unikt som en internationell lokal konstnär.

Shai Dahans svenska signum - Dalahästen

"I like to tell stories or take part of stories and tie them somehow with the local area where the mural is." uttalande från Shai Dahan.

Shai berättar att Dalahästen snabbt fångade hans intresse när han kom till Sverige. Den dök upp här och var och fanns i de flesta svenska hem. Det störde honom dock att formen på Dalahästen inte såg ut som en riktig häst. Men det var något som han med all önskvärd tydlighet kunde ändra på i sitt konstnärskap.

Shai Dahans stil förknippas ofta med realistiskt avbildade djur kombinerade med symboler för mänsklig kultur. Fåglar med vapen som huvuden, BirdGuns, är ett av Dahans signum. I Sverige är han dock, som bekant, mest känd för sina realistiska versioner av Dalahästen.

En av väggarna på Galleri U - Borås Konstmuseum - Shai Dahan


Genom sin teknik och val av motiv förflyttar Shai Dahan poetiskt begreppet graffiti från vandalism till konst. Han har deltagit i flera urbana projekt över hela världen, USA, Kanada, Spanien, Sverige och nu senast i Israel.

Borås Internationella Skulturbiennal 2012 
Alyson Shotz – Shape of Space återfinns i Kulturhusets entré
Shai Dahan – Mural kan beskådas på en av husväggarna på Sandwalls Plats 


Alyson Shotzs Selected Works
tom 16 september


Shai Dahan Street Art takeover
tom 12 september


Bra länkar
 

Årets Skulpturbiennalbroschyr>>

Gå en skulpturvandring med guide, helt gratis. Tisdagar, onsdagar och lördagar under hela sommaren. Läs mer här>>


Skulpturvandring med Peter Apelgren (film)>>
 

Öppettider Borås Konstmuseum
Tis-fre 11-17
Lör och sön 11-16

boras.se/konstmuseum

Entré:
40 kr
Studerande 20 kr
Fri entré under 25 år 


Text och bild: Hanna Nielsdottir och Frida Nilsson
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar