fredag 15 juni 2012

Du vet att du är från Borås om...

Vi är glada att presentera Kristina Kylemark som gästbloggare. Kristina startade gruppen "Du vet att du är från Borås om...".

Runt om i Sverige har det under det senaste året poppat upp små Facebook-grupper, som heter ”Du vet att du är från ”ortsnamnet” om…”. Det är sedan meningen att medlemmarna i gruppen skall avsluta meningen med olika saker som är typiska för just den orten.

Tisdagen den 5/6 2012 startade jag, efter att ha sett en annan grupp bli väldigt stor fort, även en här i Borås. Den visade sig snabbt bli en jättesuccé och på bara tre dagar var gruppen den största i sitt slag i Sverige! Redan från början dominerades inläggen av personer från ca fyrtio år och uppåt, som tillsammans gick tillbaka i tiden till ett annat Borås än det vi lever i nu. Det visade sig att Borås befolkning hade ett oanat behov av att få vara nostalgiska och minnas tillbaka. I en tid när allt verkar snurra på allt snabbare och tiden rinner iväg, verkar många ha ett behov av att stanna upp en stund och vända sig om. När man sätter sig ned och börjar läsa bland alla dessa inlägg, börjar en fantastisk och oftast väldigt kärleksfull resa genom Borås historia. Folkets historia.

Den handlar om allt från grankrig mellan olika stadsdelar till olika byggnader, som rivits eller brunnit ned. Dansställen, skolor, lärare, grannar, bensinstationer, idrottsklubbar, korvkiosker, restauranger och affärer. Men det handlar även om människorna som levt och verkat i Borås och som alla har satt sin prägel på staden. För det är ju inte bara byggnaderna, platserna och händelserna som utgör en stads historia, utan kanske till ännu större del människorna som bor i den, deras liv och gärningar. Detta är solklart i denna grupp. Alla sitter inne med sin del av Borås och det är fantastiskt när alla dessa delar sätts ihop på det här viset.

"Redan efter ett par dagar började många berätta
att de plötsligt ser på Borås med nya ögon..."
Om man aldrig varit i Borås och går in och läser på gruppens sida, så kan jag inte tänka mig annat än att man vill komma hit. Det bor en sådan värme, kärlek och stolthet över Borås bland medlemmarna. Men jag har under de här dagarna förstått att detta inte var en självklarhet innan gruppen kom till. Många vittnar om att de ofta får försvara Borås, som enligt dem har haft ett ganska trist rykte. Jag känner igen detta. Det är ingen hemlighet att det finns ett par gamla nötta uppfattningar om Borås, som har hängt med i flera decennier, och det är att det alltid regnar här och att Borås är Sveriges tråkigaste stad. Det verkar som om det aldrig riktigt har varit tillåtet för en Boråsare att vara stolt över sin stad.

Men NU har det äntligen blivit ändring på det! Redan efter ett par dagar började många berätta att de plötsligt ser på Borås med nya ögon och att de känner en stolthet både över staden och dess rika historia. Den här första veckan verkar hela gruppen ha befunnit sig i ett enda långt kollektivt lyckorus. Man har bott vid sin dator, skrivit, läst och skrattat. Folk har inte bara funnit stolthet och glädje över att vara en del av Borås, de har även återfunnit gamla vänner, grannar, klasskamrater och kärlekar. Många upplever att de har fått sin barn- och ungdom åter och är lyckligare än på länge. Boråsare, som har flyttat härifrån, har nu ett ställe att vara på där de kan fortsätta att vara Boråsare och flera av oss har fått nya kompisar. 

"Facebookgruppen är en levande historie- och nutidsbok, som jag tycker
att alla med någon form av Boråsanknytning skall läsa och bli en del av."
Gruppen är självklart till för alla åldrar och alla är hjärtligt välkomna. Det finns medlemmar som är födda ända från 30-talet till 90-talet. Det finns även gott om inlägg som handlar om nutidens Borås, om de som lever här i dag och är med och skriver nästa kapitel i Borås historia.

Kanske att antalet nya medlemmar har minskat det sista dygnet, men det är fullt naturligt när motsvarande nästan var sjätte invånare i Borås Stad redan är med. Bara det är ju helt otroligt! Jag lekte med tanken på hur det skulle se ut om man släppte upp 16 000 ljuslyktor mot himlen, eller 16 000 ballonger från Stora Torget. Vilken fantastiskt syn! Om varje medlem motsvarade ett dygn, så skulle det nästan bli 44 år. Jag är 42…

Facebookgruppen ”Du vet att du är från Borås om…” är en levande historie- och nutidsbok, som jag tycker att alla med någon form av Boråsanknytning skall läsa och bli en del av.

Text: Kristina Kylemark-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar