söndag 3 juni 2012

Fira nationaldagen i Borås

Det börjar närma sig vår svenska högtidsdag - Nationaldagen, den 6 juni. Vi har kanske inte jättestarka traditioner kring vårt nationaldagsfirande och många har genom åren påpekat att midsommar istället borde vara den svenska nationaldagen då det är dagen då alla firar och konceptet är rätt lika. Hur som så har vi här några tips för dig som tänker fira nationaldagen och då självklart i Borås med omnejd.

Något som vi är särskilt stolta över är så klart Sverigebakelsen, där originalet skapats av den gode konditorn Norén på Rammefors Konditori & Cafe. Norénfamiljen är inte längre ägare till konditoriet, men en sådan tradition som Sverigebakelsen förs givetvis vidare och vad kan väl passa bättre än ett besök på nationaldagen för att njuta en bakelse på plats eller köpa med sig ett gäng för avnjutning på annan passande plats?

I Parkteatern firas det också nationaldag för fulla muggar när Kultkompaniet sätter upp sin populära barnteater Karius & Baktus och dessutom gästas av Mojje. Kl 14.30 börjar barn- och familjeteatern och sedan blir det underhållning hela långa eftermiddagen. Kika in på boras.com för mer info.

Vill man ha mera traditionellt nationaldagsfirande finns flera alternativ. 

Kl 15.00 börjar firandet i Stadsparken med en parad av svenska fanor, högtidstal och musikunderhållning från körer och hemvärn.

Kl 13.00 erbjuder Mölarps Kvarn firande med blomstervandring, musik av Borås Spelmanslag, kaffeservering och utställningar.

I Ramnaparken börjar firandet redan kl 08.00 och sedan har museet öppet sina utställningar kl 11.00-17.00.

På Väng Kvarn kan man fira nationaldagen i det mysiga kvarncafét med Sverigebakelse och kaffe. Det blir även musikunderhållning och allsång med Marie Arturén och Michael Eriksson kl 19.00.

Vill man åka lite längre kan man fira i Herrgårdsmiljö på Hofsnäs där man erbjuder talanger och sjönsjungande ungdomar från trakten, självklart tillsammans med mat och kaffeservering mellan kl 15.00-17.00.

Kl 19.00 kan man avsluta firandet i Gustav Adolfs kyrka med kören Occapella och vad kan väl då passa bättre än att också njuta av skulpturerna i Skulpturbiennalen som finns i kyrkan.

Har du fler tips på var man kan fira nationaldagen i Borås tar vi så klart tacksamt emot dem, som en kommentar här eller på evenemang@boras.com.

Text: Anders Kihl


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar