söndag 8 juli 2012

Frisbeegolf – passar för alla åldrar och gäng

Presenteras av Anders Kihl och Frida Nilsson
Frisbeegolf, eller discgolf som det kallas mer formellt, är verkligen en aktivitet som passar alla. Familjen, kompisgänget, barnen och kollegorna. Vi har besökt Ymergårdens discgolfbana där IK Ymer Frisbee håller till, för att prova på en runda. Borås erbjuder dessutom ytterligare två discgolfbanor - Fjärdingsparken och Ramnaparken.


Med oss har vi Mikael Svensson, ordförande i föreningen IK Ymer Frisbee. Det är imponerade att se vilka kast han kan prestera. Kollegan Anders Kihl imponerar också – till och med på Mikael. Själv, trots instruktioner från en expert, är mitt resultat beklämmande. Under de första hålen kryssar jag mig fram på den till synes breda banan och upplevelsen påminner mer om segling än frisbee.

På bild: Mikael Svensson "Så kastar en expert"
På bild: Anders Kihl "Så kastar en talang"

Reglerna är dock enkla. Du kastar från där ditt senaste kast landade. Du räknar antalet kast och går i mål genom att kasta frisbeen i korgen vid slutet av varje banan. Hamnar du utanför banan (som tydligt markeras av vita pinnar längs med banans kanter) får du plikta ett slag och göra ditt kast från där frisbeen skar linjen för ”out of bounds” som det kallas. Det är självklart viktigt att hålla reda på antalet kast. Framförallt är det svårt om du kastar väldigt många kast. Det vet jag av ren erfarenhet.

På bild: Frida Nilsson "Så tar man sig ur buskaget och håller reda på antalet slag samtidigt"
Men så efter ett tag verkar de förut så sneda och vinda kasten räta ut sig och följa banans linje. Solen värmer. Naturen blandas från ängar och lövskog till barrträd och kuperat. Utmaningarna för oss spelare förändras ständigt. Mellan kasten och hålen hinner vi prata, skratta och berömma varandras prestationer. Malte 7 år (Mikales son) hänger också med. Han skulle slå mig tio gånger om. Men det gör inget. Jag ser redan fram emot nästa runda med discgolf – som enligt Malte är ”världens bästa sport”.

Banorna är tydligt utstakade längs med vägen med tips lite här och där!
Ja men verkligen! Kollegan Anders fick sig en frisbee rätt i fejjan. Tyvärr var det jag som kastade.
Jag ber om ursäkt offentligt
Boka instruktör med kompisgänget, familjen och/eller kollegorna:
Ymer Frisbee har dels ett erbjudande för grupper som önskar testa på discgolf. 150 kr per person kostar detta och tar ca 3 timmar.

Prova på:

Varje onsdag kl 18.00 med samling vid utkast nr 1 erbjuder man också utlåning av utrustning – för den nyfikne.

Riktigt bra guide för alla banor i hela Sverige:
discgolfguide.se

Mer info om banor i Borås:
ymerfrisbee.se

Discgolfbanor Borås:
Ymergården: Antal hål: 18 plus en puttkorg (tre olika banor) 
Vägbeskrivning:
Från motorvägen riksväg 40 tar man av vid Brämhultsmotet (östra Borås), avfart 88. Därefter norrut mot Hässleholmen, snart kommer vägvisningsskyltar mot Ymergården/Borås Skidstadion. Följ dessa in på Hybergsvägen. Från Hultamotet är det c:a 3 km till Ymergården. Kommer du från Fristad och väg 42; efter Sparsör tag av till vänster mot Brämhult, därifrån c:a 7 km till Ymergården. Strax innan Brämhult, skyltning till vänster.
Fjärdingsparken: Antal hål: 9
Vägbeskrivning:
Från väg 40 tar du av på Åsvägen och kör mot Hässleholmen. Efter ungefär en kilometer svänger du av till vänster på Kapplandsgatan. Parkera vid Fjärdingskolan. Följ gångvägen som går ned parallellt med skolan så kommer du till banan.

Ramnaparken: Antal hål: 9
Vägbeskrivning:
Från väg 40 tar du av på väg 180 mot Alingsås. Kör Alingsåsvägen, rakt fram och sväng vänster upp på Parkgatan. Efter ungefär 500 meter har du Ramnaparken på vänster sida och idrottsplatsen Ramnavallen på höger sida. Sväng vänster upp på parkeringen.

Hyra utrustning:
På Borås Turistbyrå kan du hyra en frisbee för 25 kr under en hel dag. Bana och sällskap väljer du själv. Läs mer på boras.com

Borås Turistbyrå
Österlånggatan 1-3
503 31 Borås
033-35 70 90

Sommaröppet 1 juli-26 augusti
Mån-Fre, kl 10.00-18.00
Lör, kl 10.00-14.00
Sön, kl 10.00-14.00

Ordinarie öppettider
Mån-Fre, kl 10.00-18.00
Lör, kl 10.00-14.00

Text: Frida Nilsson (känslan efter ett lyckat kast)
Foto: Anders Kihl (förutom de som han själv är med på)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Vill man investera i egna discar så finns butiken Cabom på Gässlösav. 35 i Borås, där kan man känna och klämma på discar. Från >99kr –Lycka till med ditt spelande!

    SvaraRadera