måndag 30 juli 2012

Navet - perfekt en regntung dag

Smilla testar återvinningsspelet. Vet du hur du ska
sortera alla prylar i återvinningen?
En regnig dag begav vi oss till Navet. Kändes som en perfekt dag att vara inomhus hela långa dagen. Så här beskriver Navet sig själva på deras webb:
Från vatten i antikens Grekland till rymdens oändlighet. Resan går genom konst, matematik, teknik och kultur. Från orientalisk kultur till amerikansk och afrikansk…
Genom tid och rum, över land och hav...
och så vidare. Navet är verkligen en upplevelse för alla och det känns så där härligt att man på något sätt kan välja om, när och hur mycket man som vuxen vill vara delaktig. Jag kan sitta och förlora mig i byggandet med magnetiska stix och kulor, eller stapla kapplastavar som en galning för att sedan luta mig tillbaka en stund bland alla grejerna i matematikpalatset och dottern sysselsätter sig själv en bra stund.

Den senaste nyheten på Navet är utställningen/delen Dodekaederns rum (som vi tidigare bloggat om här från invigningen) och här handlar det om geometriska former, hur en form tillsammans med andra likadana bildar nya former och företeelser.

I matematikpalatset finns också en hel massa spel och pyssel som bygger på matematiska formler och tankesätt, här kan man slå sig ner i ett tält, i en liten hydda eller i skön soffa och utmana varandra en stund och på köpet dessutom lära sig en massa nyttiga saker.

På entréplanet finns ett stort härligt vattenland där de lite yngre kan sysselsätta sig hur länge som helst med att pumpa vatten, slussa båtar och plaska (kanske ett ombyte kan vara lämpligt att ha med, det är lätt att man blir lite blöt).

Här finns också en massa smarta prova-på-grejer som lär ut en massa om mat, råvaror och återvinning, samtliga med miljöaspekter kring framställning, konsumtion och förbrukning. Jag kan lova att man får en hel del aha-upplevelser här och har med sig en hel del eftertanke hem.

Navet har öppet samtliga dagar under sommarlovet och större delen av årets på helger för allmänheten, så passa på att planera in ett besök, det är både lärorikt och en spännande upplevelse. Dessutom kan barnen göra det om och om igen, alltid hittar man något nytt eller en gammal favorit som man vill prova igen.
Text & Foto: Anders Kihl-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar