tisdag 31 juli 2012

Vi gjorde ett besök i chokladparadiset

Dryga milen utanför Borås centrumkärna finns paradiset för alla chokladälskare. I den gamla prästgården i Viskafors finns sedan ungefär ett halvår tillbaka Zebeda chocolate. Strax utanför Borås har man hittat sitt paradis och här har man också sitt lager och en fantastisk gårdsbutik med café.

Zebeda har sedan länge sålt sina produkter på nätet samt genom butik i Göteborg, men nu finns alltså möjligheten att på nära håll känna, dofta på och provsmaka produkterna.

Dagen då vi besöker butiken är det väldigt varmt ute, något som självklart inte rimmar särskilt väl med chokladförsäljning, men lokalerna är väl anpassade och kan kylas när hettan blir som värst. Den gamla prästgården både ligger så där idylliskt och är fantastiskt inbjudande och är det både mysigt och rofyllt att slå sig ner i trädgården med en chokladbit och en kopp gott kaffe.

Inne i prästgården har man inrett butiken i en av de vackra salarna och här finns allehanda godsaker, självklart all tänkbar choklad, te, kaffe (både för att köpa med sig eller avnjuta på plats) samt en massa spännande varianter av hälsorelaterad kost. Kersti och Eric som driver Zebeda tar emot på ett mycket hjärtligt och välkomnande sätt.

Jag får smaka ett fantastiskt gott kaffe och dottern får en chokladklubba med karamellsmak som stoppas ner i en stor mugg rykande varm mjölk och blir till en ädlare form av oboy/chokladdryck.

Kersti och Eric berättar en massa spännande saker om företaget, gården och så klart om sina produkter - men Zebeda ska självklart upplevas på plats, så gör ett besök på egen hand.

Det som kännetecknar hela Zebedas affärsidé är att det uteslutande handlar om produkter som är producerade på ett schyst sätt med goda och kontrollerade villkor för arbetarna, samt att man bara jobbar med råvaror av yttersta toppklass. Förutom nätförsäljning, grossistförsäljning och gårdsbutiken ordnar Zebeda gärna föreläsningar, provningar och event för kompisgänget, föreningen eller företaget. Här är möjligheterna oändliga och Kersti och Eric anpassar gärna eventet tillsammans med dig, du hittar alla kontaktuppgifter och mer information på Zebedas webbplats.

I butiken finns många små provfat framställda så man får chans att hitta sina favoriter innan man handlar med sig en större mängd och här kan man också köpa praliner och annat gott en och en som en lagom bit till kaffet som avnjuts i trädgården. Zebeda gör också gärna presentförpackningar till födelsedagen, kalaset, bröllop eller andra tillställningar.

Vi kan varmt rekommendera ett besök på Zebedas gårdsbutik i Viskafors. Du hittar den på Herrgårdsvägen 10, precis vid skolan. Man har öppet måndag-fredag 09.00-18.00 och på lördagar och söndagar är du välkommen om de är hemma, slå en signal innan eller chansa.

Text & Foto: Anders Kihl
Har man åkt långväga, kanske man vill passa på att uppleva lite mer i närheten och då kan det vara lämpligt att kika till United Buddy Bears i Rydboholm, samt de blå fåren på vägen.

Här finns också fina omgivningar utmed Viskan som lämpar sig väl för promenader, cykelturer och kanotpaddling. Hinner du med så kan vi också rekommendera ett besök upp emot Storsjön, där du hittar en fin vandringsled runt sjön och kan titta på stenformationen Predikstolen. Det finns möjlighet att stanna över natt på Ryboholms Wärdshus - Bed & Breakfast och självklart bör du också hinna med ett besök på Ljungbergs textil och deras fabriksbutik.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar