söndag 19 augusti 2012

En unik chans att uppleva Storsjöns botten

Dryga milen utanför Borås centrumkärna finns Storsjön (som sträcker sig från Rydboholm i den översta spetsen, ner mot Viskafors och Svaneholm). En fantastisk omgivning med härliga motionsspår och vackra omgivningar.

Just nu är det extra speciellt eftersom arbetet med att restaurera dammar och vattentunnlar pågår. Man har sänkt vattennivån med ett flertal meter och förutom att man nu kan traska runt på sjöbotten i stora delar av sjön framhävs ett nästan månliknande landskap som man knappt kan se sig mätt på. Det finns naturligtvis flera aspekter i det här, SVT gjorde ett reportage redan i maj.

Följande kan man läsa i Smultronställen i Borås kommun (Fredriksson):

"En gång var Storsjön flera små sjöar men sjöarna dämdes upp 1910 för att fungera som vattenmagasin för Viskans vattenkraft. Därför ligger idag många gårdar på Storsjöns botten. Vid extremt lågvatten kan man se rester av gårdar, vägar och broar. Från Storsjön går det en 770m lång bergtunnel till viskan, det är den längsta i Sverige. I norr ansluter Bålån till sjön och i söder rinner Lillån ut i en vild natur. Vid Storsjön finner man idag motionsspår och vandringsleder och Rydboholms sportklubb har sin klubbstuga här."

På flera håll i sjön kan man nu se just dessa spår, husgrunder, gamla stengärdsgårdar, brofundament och liknande. Det är verkligen helt magiskt att vandra här uppe just nu och upplevelserna tar aldrig slut. Skulle man möjligen se sig mätt på allt spännande som finns på sjöbotten, kan man uppleva de stora dammarna i den sydvästra delen av sjön, inloppet till den långa tunneln ner mot Viskan, Skäggareds gamla såg och kvarn, Stampatorpet, stenformationen "predikstolen" - ja kort sagt det tar aldrig slut.

Text & Foto: Anders Kihl
Vi kan varmt rekommendera ett besök. Enklast tar man sig upp till Rydboholms Sportstuga vid infarten vid Sven Eriksonsvallen i Viskafors, sedan kan man antingen vandra på sjöbotten eller på Storsjöleden som sträcker sig runt hela sjön. Det finns också ett flertal informationsskyltar runt vandringsleden som berättar om platser utmed vägen.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

 1. Hej. Hur hittar en till "predikstolen"? Vad jag hört ska den inte vara utmärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vet inte vad du menar med utmärkt riktigt men den ligger inte så långt ifrån Rydboholms Sportstuga vid Storsjön. Här hittar du positionen på en googlekarta, hoppas det kan vara till hjälp. https://goo.gl/maps/iv29pkQeiir

   Radera
  2. Tack så mycket!

   Radera