fredag 7 september 2012

Är du en ”närproducerade-ekologiska-fairtrade-entusiast” precis som jag?

Närproducerat, ekologiskt och fairtrade på Stora Torget i Borås
Som den ”närproducerade-ekologiska-fairtrade-entusiast” jag är, var ju Stora Torget ett måste i dag. Redan vid tiotiden strosade jag ner för att kolla läget och utbudet på ”Torgfredagarna”. Under Torgfredagarna, som arrangeras första fredagen i varje månad, fylls nämligen Stora torget med aktörer som säljer närproducerade, ekologiska och fairtrade-märkta produkter. De allra flesta varorna är tillverkade av försäljarna själv.

Det visade det sig att jag var långt ifrån ensam om att ha tagit mig till torget denna förmiddag. Trots att försäljningen håller på till kl 18 på kvällen så vill man ju norpa åt sig det bästa av de bästa godbitarna. Och jag möttes alltså av en grupp likasinnade.
Frossa i bröd och bakverk, äppleprodukter, choklad, te, oljor, ost, nötter, kola, champinjoner, oliver, kryddor och grönsaker. Och surdegsbröd och tunnbröd. Och så lammkött så klart, saft, sirap, honung... ja som sagt, utbudet är till belåtenhet. Cash is king på marknaden så glöm inte att ta ut pengar innan besöket.

Nästa chans att besöka Torgfredagarna är den 5 oktober, samma plats och samma tid – Stora Torget kl 10-18. Egentligen är oktober den sista månaden för marknaden för i år. Men jag känner mig inte riktigt nöjd med detta utan håller tummarna för ytterligare två tillfällen av närproducerade läckerheter på Stora Torget. Håller du med?


Här är försäljarna som deltar nästa Torgfredag – den 5 oktober:
Gunnagård - Rapsolja, tomat, basilika, chili-plantor, kryddor, grönsaker
Gångemad - Proukter från lamm (korv, burgarelammskinn) saft, sirap, marmelad
Hildur - Ekologiska kläder och produkter
Kinds Biodling - Honung
Lejma mejeri - Ost från får och ko
Limmareds Säteri - Honung och grillkorv
Lyckans Äpple - Äppleprodukter, marmelad, must, senap, säsongens frukt
Pinya konditori och café - Bröd och bakverk
Plus4630 - Grekiska produkter:Olivolja, kryddor, teer, örterskorpor m.m.
Romnefall Lamm - Egenproducerat lammkött, nötkött, skinnprodukter
Schweizermandel - Mandlar, nötter, kola
Skafferiet i Hyssna - Marmelad, saft, sylt och kryddor (jordgubbar/färskpotatis i juli)
Skoga Gårdsmejeri - Getost
Tunnbrödstugan - Mjukt och hårt tunnbröd
Vedungsbageriet i Sanhult - Vedungsbakat surdegsbröd, knäckebröd och bullar
Vänga Mjöl - Mjöl
Zebeda Chocolate - Choklad och te
Å gård - Grönsaker
Östragärde Gård - Champinjoner - färska och förädlade

Bildtext: Frida Nilsson, projektledare BoråsBorås AB

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar