torsdag 13 september 2012

Fantastiska fotoutställningar på Abecita Konstmuseum

I morgon sparkar Abecita Konstmuseum igång två (eller egentligen fyra) nya utställningar. Jo det är lite smygpremiär idag med vernissage och det var faktiskt pressvisning redan i onsdags. Från boras.com var vi tre stycken som hade nöjet att se utställningarna redan i samband med pressvisningen och jag tror jag talar för alla när jag säger att samtliga de nya utställningarna vida överträffade förväntningarna som redan var högt ställda.

Det finns något verkligt magiskt med fotografi. En företeelse som på senare år blivit så snabb, tillgänglig och spridd. En konstform, hobby eller sysselsättning där varken teknik eller ekonomi sätter särskilt stora begränsningar längre. Gemene man kan med rimliga pengar skaffa sig en hyggligt avancerad systemkamera och dagens mobiltelefoner med appar och filter kan skapa ögonblicksbilder som sekundsnabbt sprids som små nerslag i vardagen världen över. Varje gång jag besöker Abecita slår det mig att fotografering verkligen inte är en "materialsport" och att verklig fotokonst kommer från människan, hjärtat, känslan, ljuset och en hel massa andra faktorer snarare än från tekniken eller kameran.

Den nya huvudutställningen består av Maria Espeus - El Otro - The other (t o m 18 november) som till större delen består av svartvitt foto. Titeln på utställningen är även en bok med Marias skildring av miljöer och invånare, framförallt i sina hemkvarter i Barcelona men även från resor och uppdrag på Kuba m m. Maria är kvinnan som redan som 11-åring fastnade i magin som kameran lät henne fånga. Intresset ledde henne till arbete på flera ateljéer i Borås och vid dryga 20-års ålder bar bilden henne ut i Europa via Paris till Barcelona. Maria är bosatt i Barcelona och återvänder nu efter 41 år till hemstaden med helt underbara bilder som fångar så mycket känslor.

I den mindre utställningshallen finns Jan Töves - Silent Landscape (t o m 4 november) som vid en första anblick kan te sig som rent naturfoto genom årstiderna men som bär ett djupare budskap till eftertanke kring hur människan sätter spår i landskapet. Töves bilder visar på hur ett mänskligt perfekt odlat landskap kan skapa konstnärligt väldigt tilltalande geometriska former samtidigt som det också just kan tysta landskapet genom att störa dess naturliga framväxt. I samband med vernissagen och utställningen släpps också boken "Silent Landscape" som omskrivs enligt "boken förkunnar inte, lika lite som den är cynisk. Den bara konstaterar fakta, den visar vad fotografen såg - som det var."

I samband med dessa båda utställningar visas även Eva Klassons "Le trosieme angle" som visar avbildningar av Evas egen kropp. Eva var en stark inspirationskälla till Maria Espeus fotoresa ut i världen.

På den övre våningen finns också Lars Tunbjörks "I Love Borås" som långt ifrån enbart handlar om Boråsbilder, men som med sitt särskilda manér skapar en skön retrokänsla både i motiven såväl som i ljus- och färgställning i bilderna.

Abecita Konstmuseum visar återigen upp väldigt talande och givande utställningar. Att nu även de permanenta samlingarna är tillgängliga under museets ordinare öppettider tillsammans med de synnerligen humana entrépriserna talar för att man kan göra alltifrån en kortare avstickare in på museet för att se de nya utställningarna eller lägga ett par timmar för att beskåda museets kompletta utbud.

Text: Anders Kihl,
Foto: Anders Kihl & Frida Nilsson
Under hösten finns också möjlighet att besöka någon av de populära fotokvällarna. 18 september Maria Espeus, 4 oktober Bruno Ehrs, 24 oktober Jan Töve samt en avslutande familjedag på Abecita den 18 november. För en hundring får du möjlighet att se utställningarna, mingla, lyssna på fotografen samt kaffe och smörgås.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Inga kommentarer:

Skicka en kommentar