onsdag 21 november 2012

Ett starkt startfält på Abecitas nya utställningar

I morgon (22/11) börjar de nya utställningarna på Abecita Konstmuseum med vernissage kl 18.30. Och det är enligt mitt tycke det starkaste startfältet på länge. Med Oddner och Krisár på det nedersta planet kompletterar man även upp med en mindre utställning till minne av Hans Hammarskiöld. På mellanvåningen har man låtit David Hockneys serier av blad bred ut sig ordentligt och även kompletterat dem med separata verk.

Anders Krisár - Fog Father
Jag har tidigare haft förmånen att se ett av Krisárs verk som ingår i museets samlingar och var då helt begistrad. Jag hade med andra ord högt ställda förväntningar på den här delen av utställningen. Det är knappa tio verk som presenteras av Krisár men de är å andra sidan väldigt stora och fängslande. Monterade på stora glasskivor ger Krisárs lek med skärpa kontra oskärpa en känsla av att man kan titta hur länge som helst och näst intill förlora sig i det djup som bilderna besitter. I verket "fog father" som tillsammans med "mist mother" bildar diptyk hittar jag hela tiden nya saker, texter och intryck. Helt magiskt - bara det här verket i sig är värt ett besök på Abecita, tro mig.

I utställningsdelen med Georg Oddner finns hur mycket härliga porträtt som helst, men även delar från hans modefoto och hans senare mer experimentella fotografi i starka väldigt uttrycksfulla färger.

I porträttdelen återfinns också många av jazzens absolut största legender porträtterade. Det i sig en anledning för vilken jazzentusiast som helst att beskåda utställningen.

Oddner hade tydliga kopplingar till Hans Hammarskiöld, som avled tidigare i november, varför paret Swegmark tyckte det passade särskilt bra att kombinera Oddners utställning med en minnesutställning av Hammarsköld. Den innehåller bland annat den kända och helt fantastiska bilden på den hoppande hästen vid Spanska Ridskolan som bland annat fanns med tillsammans med Oddners porträtt av Anita Ekberg i jubileumsutställningen om fotografgruppen "Tio fotografer" som visades på Borås Konstmuseum 2009.

Text & Foto: Anders Kihl
På Abecitas mellanvåning finns en omfattande utställning av David Hockneys verk, alltifrån grafiska blad i större serier till enskilda verk av olika karaktär. Det är otroligt inspirerande att höra paret Swegmark berätta om hur deras samling av Hockneys verk byggts upp genom åren. Som en extra överraskning visar man dessutom en utställningsdel på plan 5 med verk av Louise Bourgeois som kompletteras med en film i muséets filmrum.

Hänger du inte vanligtvis på Abecita Konsmueum, är det definitivt dags för ett besök nu. All information om utställningarna får du självklart på abecitakonst.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar