tisdag 13 november 2012

Modescenens nästa generation skolas i Borås

Textilhögskolan i Borås har anor ända sedan 1866 då den Tekniska Väfskolan grundades. Mycket vatten har vunnit under Viskans broar sedan dess men kvalitén håller då som nu absolut världsklass. Ett tydligt tecken på det är elevernas många framgångar.

När artisten Tove Styrke i mitten av januari i år klev ut på P3-guldgalans scen bar hon en röd kreation signerad studenten Ida Klamborn.

– Hon hade ett rött kit på sig och såg väldigt fantastiskt ut måste jag säga. Det var en kvinna från SVT som ringde mig och frågade om jag ville styla någon av personerna som skulle vara konferencierer, och så visade det sig vara Tove Styrke, säger Ida Klamborn.

Utöver det faktum att kändisar och artister redan klär sig i hennes kläder kom Ida Klamborn även etta i en Italiensk modetävling vilket ledde till att hon fick ställa ut sin kollektion på modemässan i Milano.

Studenten Johan Nordberg lyckades också han bra i en internationell tävling, Designers Nest i Köpenhamn. En tävling där studenter från de tio absolut främsta designskolorna i Skandinavien tävlar med sina kollektioner.

– Det är givetvis skitkul att folk uppskattar det jag håller på med, säger Johan Nordberg.

Hans talang och skicklighet gav honom också en praktikperiod hos den legendariska designern Vivienne Westwood i London.

– Det var väldigt nyttigt men också väldigt tufft att vara där, jag känner att jag har fått ut mycket av det, jag har lärt mig extremt mycket.

Båda två läser nu Masterutbildningen på Textilhögskolan och det råder inga tvivel om att de båda har framtiden för sig. Om det blir hos något av de stora modehusen eller i eget namn får helt enkelt tiden utvisa.

KONTAKTPERSON:
THERESE ROSENBLAD (kommunikatör Textilhögskolan i Borås) 0732-30 59 60


Välkommen till Borås - dagens och morgondagens textilstad
Det håller på att hända något i textilstaden Borås. Saker förändras, uppdateras och uppfinns. Det som startade med textilmogulen och postorderundret har idag genererat företag och nätverk så som Gina Tricot, Nelly.com, Fashion Gallery och Textilhögskolan. För att bara nämna några.
Det är en ny stad som med hjälp av gammal kunskap och stolta traditioner håller på att växa. En textilstad som inte bara lever på det förgångna utan snarare blickar mot framtiden. Smarta textiler och kreativitet möter mångårig kunskap, entreprenörskap och företagsamhet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar