onsdag 20 februari 2013

Har Borås världens bästa cheerleadinglag?

... och Cheerleading - vad är det egentligen? Vi kallade in Lina S Berggren (som har stenkoll på läget) för att reda ut begreppen. Hon passar dessutom på att tipsa om ett grymt evenemang för dig som är nyfiken på mer Cheerleading.

Jag vill ta tillfället i akt att berätta om mitt lag som kommer att representera Borås och Sverige på VM i Orlando i april i år. Vår klubb Musketeers Funky Cheer har funnits i snart 10 år och sedan starten varit högt rankade inom sporten i Sverige. Den sport vi sysslar med heter cheerleading och har väldigt lite att göra med den bild av cheerleading som Hollywoods collegefilmer har matat världen med. Tvärtom mot vad de flesta tror så sysslar vi inte med att heja på andra sporter och hoppa upp och ner med pom poms i händerna. Vi tävlar på den högsta nivå som går i vår sport i Sverige och Europa och nu i april ska vi för första gången också ställa upp på VM. Vi är ett av få lag i Sverige som tävlar med både tjejer och killar blandat. I vårt lag Coed Blue är vi 6 killar och 25 tjejer i åldrarna 12 till 33 år - en åldersspridning som är rätt unik inom idrottsvärlden. 

Det lättaste sättet att förklara cheerleading som sport är att beskriva det som en blandning av gymnastik och akrobatik. Vår sport är en bedömningssport som ex. konståkning eller brottning och man måste alltså skaffa sig poäng genom att göra olika svåra moment på tävling. En mycket stor del av det som ger oss poäng är att byggga mänskliga pyramider och kasta upp varandra i luften - helst med så svåra voltkombinationer som möjligt. Synkroniserad gymnastik och hopp är också en stor del av våra program och vi lägger ner mycket träning på att vara synkroniserade i allt vi gör. Ett arv från den ursprungliga cheerleadingen i USA är att vi i alla lägen ska underhålla en publiken vilket är vårt främsta mål, allt vi gör ska vara utåtriktat och publikbefriande och ha en positiv och glad känsla.

Vi vill nu visa upp för Boråsarna vad cheerleading är och samtidigt ge alla en chans att stödja oss i vår kamp att dra in pengar till vår VM-resa. Tillsammans med några kända boråsföretag ordnar vi därför in insamlingsgala söndagen den 3:e mars i Almåshallen klockan 15:00. En biljett hit kostar 100 kr och går oavkortat till vår VM-resa, alla som köper biljett får en fin goodiebag med bland annat en värdecheck på 300 kr hos familjen Sandwall. Under galan kommer vi att presentera vårt lag och vår sport på ett underhållande sätt, det kommer vara modevisning från Spirit of Maya och musikunderhållning från boråsmusiker. Vår förhoppning är att alla boråsare från och med i år ska veta vilka vi är och kunna vara stolta över att en av Sveriges bästa cheerleadingklubbar och tillika det svenska landslaget finns i Borås. Kontakta gärna oss för info om hur man kan börja i cheerleading.

Jag som är huvudtränare för Coed Blue grundade MFC 2003, då som en del av Knallegymnasterna. 10 år senare uppnår jag en av mina personliga drömmar - att få tävla VM i Cheerleading. Detta är det största man kan göra inom vårt sport och definitivt en milstolpe inte bara för egen del utan även för Sverige internationellt.


// Lina S Berggren
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar