tisdag 19 februari 2013

Tåg ut - klart slut, ett stycke järnvägshistoria

För någon vecka sedan fick vi ett mail från Bo Arabäck om filmen Tåg ut - klart slut. Vi bad därför Bo berätta lite mer i en gästbloggpost.

Filmen “Tåg ut – Klart slut” omfattar järnvägslinjerna Falköping – Landeryd och Borås – Ulricehamn. Det är en vacker film som visar skönheten i bygden. Kjell Walter var en vän till oss och vi hjälpte honom bl a att distribuera filmen till tågklubbar i Sverige. Hans änka Inga-Brita Liljeström överlät visningsrättigheterna till mig och jag lovade att på bästa sätt hålla Kjell Walters namn levande. Vi förvarar också hela filmmaterialet i Hökerums gamla kommunarkiv. Det är i denna anda jag har lagt upp filmen på youtube och även där lagt upp en biografi.
Tåg ut – Klart slut
är en dokumentärfilm om järnvägslinjerna Falköping – Landeryd och Borås – Ulricehamn. Skildringen innefattar banornas tillkomsthistoria, ekonomi, ägarförhållanden och ekonomi. Slutligen gör vi en resa på de båda sträckorna det sista trafikåret.
"Resultatet är 42 minuter välgjord, informativ film med en spännande mix av arkivfilm, fiktiva inslag och en spegling av livet utmed banorna och de människor som levt för och av järnvägen. Kjell Walters film är  ett dokumentet som levandegör Ulricehamns tågepok."
GöteborgsPosten  
"Filmen är en bra dokumentär. det skall slås fast per omgående. Faktamaterialet är gediget. Miljöskildringar stundtals bedövande vackra."
Falköpings Tidning  
"Större delen av filmen är givetvis nutidsbilder: från järnvägsstationer och hållplatser utmed de båda järnvägslinjerna, på frustande ånglok (jodå) och vajande motorvagnar, på folk utmed linjerna, på igenväxta banvallar... Det mesta finns med – och i lagom stora doser. Tempot är högt, med snabba bildväxlingar och det håller intresset vid liv hela tiden."
Ulricehamns Tidning
Text: Bo Arabäck
Manus och regi: Kjell Walter.
Foto: Torbjörn Rosander, Kjell Walter och Lennart Nilsson.
Ljud: Kjell Walter. Redigering: Torbjörn Rosander och Kjell Walter.
Mixning: Björn Bille.
Berättare: Dag Stålsjö.
Originalmusik Jazzgruppen DIS

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Löpande och uppdaterad information om vad som händer i Borås på boras.com och på facebook. De flesta foton vi publicerar är licensierade under Creative Commons-licens (CC-BY-SA) vilket innebär att du kan använda bilderna förhållandevis fritt så länge du hänvisar till källan. Du hittar våra bilder på Flickr där du också kan läsa mer om reglerna för användning av bilderna.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar