tisdag 19 mars 2013

Det här är Sommartorsdagarna® 2013

För tjugofjärde året i rad bjuds boråsare och besökare på gratis konserter med Sveriges artistelit på Stora Torget i Borås. Sommartorsdagarna® startar med ett band med lokal anknytning och avslutas med några av världens stora rockartister. Däremellan bjuder vi på både pop, högaktuella nykomlingar, melodifestivalartister och rutinerade svenska rockare. Årets nyhet är att Sommartorsdagarna® på Stora Torget börjar redan kl. 18 med något för våra yngsta besökare.

Sommartorsdagarnas® huvudartister 2013 är
  • 27 juni - State of Drama
  • 4 juli - Ulrik Munther
  • 11 juli - Linnea Henriksson
  • 18 juli - RRH (Rickfors/Ronander/Hylander)
  • 25 juli - Icona Pop
  • 1 augusti - Huvudartist ej klar vid pressläggning 
  • 8 augusti - LEDGENDS – Voices of Rock
27 juni State of Drama – Bandet som spås en lysande framtid
2009 deltog State of Drama i musiktävlingen Svensktoppen nästa! med låten ”Maybe” i samband med Sommartorsdagarna®. Nu, fyra år senare är det Boråsbördiga bandet tillbaka på samma scen, men som huvudartist. Förra året medverkade bandet i musiktävlingen ”Metro on Stage” med låten ”Can't Find You Anywhere”, där de kammade hem segern. Den 16 februari i år tog gruppen hela svenska folket med storm när de tog en finalplats i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. Den 10 mars gick låten som de tävlade med ”Falling” upp på en 14:e plats på DigiListan (listan som listar Sveriges mest nerladdade låtar). Debutalbumet ”Falling” som släpptes i mars har fått strålande recensioner. Många kritiker menar att bandet har det bästa av två världar - attityd och melodiös musik. Live eller inte - musiken gör sig bra i alla forum, och av kritiker spås bandet en lysande framtid. Det är med glädje och stolthet som Sommartorsdagarna® presenterar State of Drama som huvudartist på premiären av Sommartorsdagarna® 2013. Medlemmarna i gruppen är: Emil Gullhamn (sång/gitarr), Sebastian Hallifax (trummor), Stefan Koro (keyboards), Rickard Olausson (gitarr) och John Isacsson (bas).

4 juli Ulrik Munther – Tell Borås he´s here!
Den unge, begåvade singer-songwritern Ulrik Munther upptäcktes när han 2009 som 15-åring vann Lilla Melodifestivalen med den egna låten ”En vanlig dag”. Karriären för Munther tog sedan en ordentlig fart när över en miljon människor såg musikerns youtube-klipp där han akustiskt tolkade Lady Gagas ”Born this Way”. 2011 släppte Ulrik sin första singel ”Boys don´t cry” och den blev snabbt omnämnd i stora internationella bloggar bl.a. av Perez Hilton. I år - för andra året i rad - kammade Ulrik hem en tredje plats i svenska Melodifestivalen, förra året med ”Soldiers” och detta år med ”Tell The World I´m Here”. Båda singlarna ”Boys don´t Cry” och ”Soldiers” har sålt platina. Den 6 mars i år släppte han sitt andra album ”Rooftop”. DI Weekend skriver: ”Ulrik Munther, nyss fyllda 19, gör popmusik som värker av längtan efter någonting större och vackrare. Hans popmusik präglas av en förhöjd nu-känsla. Och han är absolut trovärdig i sina översvallande känslor. Som popsångare är han perfekt; rösten har redan fått repor och patina.” Tell Borås he´s here den 4 juli! 

11 juli Linnea Henriksson – ”En vanlig människa, en gudomlig artist, en värdig vinnare…”
”En vanlig människa, en gudomlig artist, en värdig vinnare. Linnea är den finaste medmänniskan och förtjänar mest cred.” Så löd motiveringen till årets artist 2013 på P3 Guldgalan. Att bli utnämnd till årets artist är bara en utav Linnea Henrikssons framgångar. Singeln ”Lyckligare nu” sålde platina, och debutalbumet ”Till mina älskare och älskade” som hon skrivit tillsammans med Orup har sålt guld. Kritiker beskriver skivan som en fantastisk pop-saga. Det hela började för närmare två år sedan när hon knep fjärdeplatsen i TV4´s program Idol, och efter det har det bara gått uppåt för Linnea. Hon har hunnit med att spela med sitt jazzband Prylf, släppt ett soloalbum, och medverkat i ett flertal tv- och radioproduktioner. I sommar är hon fullbokad och turnerar tillsammans med Gyllene Tider, men den 11 juli hinner hon med ett stopp i Borås. Vi hälsar denna unika, energiska och kaxiga artist varmt välkommen! 

18 juli Rickfors, Ronander och Hylander – Svenska pop- och rockikoner.
Artistlegenderna Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander har funnit varandra och spelar nu tillsammans som den Svenska supergruppen RRH (Rickfors, Ronander & Hylander). I fyra decennier har dessa tre varit pop- och rocksymboler, drivande krafter och stöttepelare som producerat, spelat och gynnat svensk musikproduktion. Pop- och rocklegendaren Mikael Rickfors är för många känd som en av Sveriges bästa rockröster. Han har framfört hitlåtar som ”Vingar” och ”Som stormen river öppet hav”. På Rickfors meritlista kan också nämnas att han varit bandmedlem i The Hollies och Grymlings. Rockmusikern, gitarristen och producenten Mats Ronander har en imponerande karriär bakom sig där han har uppträtt med stora artister som ABBA, Ted Gärdestad och Ulf Lundell. Hans största och mest kända hit är ”Gör mig lycklig nu”. Även Mats har tidigare varit med i Grymlings. Nu i vår uppträdde han med gruppen Ravaillacz i Melodifestivalen 2013, och med låten ”En riktig jävla schlager” tog de sig ända till final. Den hyllade låtskrivaren, sångaren, gitarristen och producenten Dan Hylander har skrivit och framfört hitlåtarna ”Du är det vackraste” och ”Svart kaffe”. Utöver detta har han även arbetat med Thomas Ledin, Totta Näslund och rocklegenden Billy Bremner. Albumet ”Den försenade mannen” gick den 16 mars 2011 in på en fjärdeplats på svenska försäljningslistan. I bagaget har han också en Rockbjörnvinst för bästa manliga artist (1984). Den 18 juli tar Rickfors, Ronander & Hylander oss med på en nostalgitripp med svenska, välkända hits. 

25 juli Icona Pop – Internationell hyllad DJ- och pop-duo
Det senaste året har varit ett storslaget år för pop-duon Icona Pop – bland meriterna kan nämnas: En plats på Billboards ”TOP TEN” inom kategorin Dance/Electronic Songs med låten ”I Love It”, samma låt utnämndes till årets låt på P3 Guldgalan. Icona Pop har också turnéat runt i USA och gjort spelningar på ”Summerburst” 2012. Dj- och pop-duon har inte bara charmat Sverige utan också stora amerikanska bloggare så som Perez Hilton. Med sina influenser från house-, pop-, och indiepop gör duon smittande melodier som sprider glädje. Superhiten ”I Love It” spelades i den hyllade amerikanska TV-serien ”Girls”, och har efter detta omnämnts på stora musiktidningars hemsidor. Exempelvis skriver rollingstone.com och hollywood.com om TV-avsnittet och om Icona Pops låt. Själva säger gruppen att de vill producera musik som människor både kan gråta och skratta till. Gruppen består av Stockholms-tjejerna Caroline Hjelt och Aino Jawo. Den 25 juli kommer de till Stora Torget i Borås – and we love it!

1 augusti Petra Marklund - Händerna upp i luften framför scenen på Stora Torget
Efter att ha spelats på hitlistor över hela världen som September, släppte Petra Marklund 2012 för första gången ett album på svenska under eget namn. Albumet ”Inferno” har arbetats fram tillsammans med Daniel Ledinsky, Saska Becker och Jocke Berg från Kent. Kritiker menar att denna svenska skiva är mer personlig, vuxen och vemodig, men samtidigt finns dansmusiken som Petra är känd för där. 

Första singeln ”Händerna Mot Himlen” från skivan ”Inferno” blev etta på DigiListan. För två år sedan var hon här som September, nu återvänder hon i ny skepnad och framför svenska låtar under det egna namnet Petra Marklund.

8 augusti LEGENDS - Voices of Rock – Världskända musiker, rocklegender och grammyvinnare
Klassisk rock som miljontals människor världen över har lyssnat på kommer nu framföras live på Stora Torget i Borås. LEGENDS – Voices of Rock består av tre stora rocklegender, grammyvinnare och artister som tillsammans sålt flera miljoner skivor. De medverkande stjärnorna är Joe Lynn Turner tidigare bandmedlem i Rainbow och Deep Purple, Bill Champlin tidigare bandmedlem i Chicago och Totos orginalsångare Bobby Kimball. Legendarerna turnerar nu tillsammans för att ge en rockhistorisk upplevelse vi sent kommer att glömma. Vi kommer bl.a. att få höra ”I Surrender”, ”Rosanna”, ”Look away”, ”Street of Dreams”, ”Hold the Line”, ”Hard habit to break”, ”First time” och många fler välkända hits. Med handplockade musiker och stor ansträngning för att hitta ursprungskänslan i musiken, garanterar LEGENDS – Voices of Rock Sommartorsdagarna® en finalkonsert i världsklass.

Sommartorsdagarna® innehåller:
18.00 Barnaktivitet
19.00 Lokala förband
20.00 Svensktoppen nästa! – Artistjakt arrangerad av Sveriges Radio P4 Sjuhärad
21.00 Huvudartist
21.00 Dansband i Stadsparken
22.00 Torsdagsallén - ung lokal musik på Hemgården
Butikerna har öppet till 21

Sommartorsdagarna® arrangeras av Borås City och BoråsBorås
Det är butiker, restauranger och näringslivet i centrala Borås som tillsammans med sponsorer gör det möjligt att bjuda Boråsare och besökare på ett av Sveriges största gratisnöjen. Sommartorsdagarna® är ett samarrangemang av centrumbolaget Borås City och destinationsbolaget BoråsBorås.

- Borås Tidning om Sommartorsdagarna® 2013
- P4-Sjuhärad om Sommartorsdagarna® 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar