söndag 10 mars 2013

”- Utan kärlek dör man”

är ett av de citat som på något sätt klingar kvar efter jag sett premiären av Skandal, Stadsteatern i Borås på Internationella Kvinnodagen.

Det handlar om Katinka, en ensamstående tvåbarnsmamma som sliter för att hårt klara av alla de krav som ställs på henne. Barnen som kräver mer nya prylar, mat på bordet och tar henne för given. Hon är en kreativ designer och konstnärssjäl, men för att försörja sig får hon göra dräkter hon själv inte tycker om, fula saker till kunderna som beställer det. Mannen hon älskar inne i hjärtat, har hon förträngt. Just när hennes största och viktigaste beställning skall levereras så bara ger hon upp!

Hon flyr till ”Kranes Konditori” som är titeln på romanen av Cora Sandels vars handling pjäsen är dramatiserad från av regissören Anna Sjövall. Pjäsen har också inslag av Ibsens ”Ett dockhem” där Nora lämnar både hem och barn för att bli människa.

Mot en fond av ett trendigt café utspelas dialogerna mellan både Katika och kravställarna. Det är rappt, stiliserad och jag förstod efteråt varför jag gillade kläderna så mycket. Det är Mattias Lind, designern för Julian Red, som står för kostym i uppsättningen.

Spännande var också att det var nya ansikten på Stadsteatern, flera av dem unga (kanske estetelever från Bäckäng?) tillsammans med vår egen ensemble,

Det är välspelat, minnet av fastighetsägarnas föreläsning om hyresekonomi var strålande, och satte hårt mot mjukt på sin spets. Kaféflickan som aldrig kom längre och svansar för allt som glimmar, hennes äldre kollega som passerat det stadiet och nu mer iaktar det som händer och gråter över det. Tonårsdotterns samtal med sin mamma.

Text & Foto: Helena Alcenius
Ja ju mer jag tänker tillbaka på pjäsen, desto mer gillar jag den. Och det är precis så jag tycker teater skall vara, det skall beröra och ge upphov till fortsatta tankar och diskussioner. 

Pjäsen spelas på Stadsteaterns stora scen fram till 6 april. Se den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar