söndag 7 april 2013

Att lajva är livet! Häng med på lajv i Borås!

Foto: Christoffer Hylander
Under hela 2013 kommer jag och min kollega Carolina på Kulturföreningen Tåget hålla på med levande rollspel – lajv. Vi ska ha träffar för både erfarna och nybörjare, springa runt och hitta människor som vill prova att delta eller arrangera eget, ha workshops, konvent och använda lajvhobbyn och allt därikring som sätt att få människor att mötas, lära sig av varandra och i allmänhet ha det gôtt på fritiden. Det är ingen slump att det är just lajv vi håller på med, då det tycks vara en bra smältdegel av människor och dessutom ett kul sätt att blanda olika kulturyttringar; inte bara spelar du en annan person, du skriver eller berättar dennes bakgrund, du gör dennes kläder och andra ägodelar, du dansar dennes danser och spelar dennes musik – lajv är något av en totalupplevelse.

Det kanske låter lite pretentiöst att säga så om en hobby som är så kravlös, där folk är troll eller rymdfarare, där männniskor springer runt i propellerkepsar eller ringbrynjor ute i naturen och leker kuddkrig med ihoplimmade liggunderlag som ska föreställa svärd, men å andra sidan är det också sant. Å andra sidan gör man sig själv en björntjänst om man underskattar hur vettigt det är att leka då och då.

1999 var jag på mitt första lajv, som vampyr med minnesförlust. Eller redan innan hade jag, på en lektion i internationell politik på gymnasiet, provat att lajva FN-diplomat – vilket inte gick så bra – och det gemensamma för dessa var att jag provade att vara någon annan, utan manus och utan egen erfarenhet. Just detta med att testa att vara någon annan, att anamma någon annans perspektiv, är inte bara vansinnigt roligt utan också fruktansvärt lärorikt.

Eller för att citera Heikki Holmås, norsk utvecklingsminister och gammal rollspelare: ”Laiv kan forandre verden, fordi man lar folk forstå at mennesker under press kan handle annerledes enn i det vanlige liv, når man er trygg.” (Intervju Imagonem 27 mars 2012)

Livet självt är för den delen fullt möjligt att se som ett enda långt rollspel, med något mindre svängrum för att testa perspektiv. Du är du. Lajv öppnar möjligheten för att fortsätta med tanken ”ja, det är jag kanske, men jag skulle gärna prova hur det är att vara medeltida handlare, eller Mr. Spock, eller detektiv, eller uppfinnare, eller…”

Text & Foto: Ronny Turesson
Hobbyn är också fantastisk på så vis att det inte görs någon större skillnad på deltagare och publik – eller snarare, alla är både skådespelare och publik på samma gång.

Så om du undrar vad rollspel kan spela för roll för dig, vore det jätteroligt om du ville höra av dig till ronny[at]taget.se – vi ska ha lajvkonvent 19-20 april hos oss på Brämhultsvägen 28 och sen är sommarhalvåret fullt av lajvtillfällen, slöjdworkshops och människor att leka med!

Tills dess: Live long and prosper!
/Ronny Turesson, Kulturföreningen Tåget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar