måndag 22 april 2013

OFFTRAIL Running - Guidad träning i obanad terräng

Som bekant sköljer en hälso- och löparvåg över vårt avlånga land, men även intresset för att vistas i skog och mark tycks ha en uppåtgående trend. Att ta klivet från det trygga löparspåret och pröva obanad terräng är dock för många ett stort steg då rädslan att springa vilse tar överhanden. Men för alla dessa skogstrånande löpare finns det äntligen ett alternativ.

Borås först ut
Den 6 mars genomfördes världshistoriens första OFFTRAIL Running-pass i Borås. Konceptet bygger på att man får en guidad löptur i obanad terräng (utanför stigar och vägar) av en erfaren orienterare. Man kan som utövare välja mellan två, ibland tre olika
grupper där tempot som terrängen forceras med är enda skillnaden. För de allra snabbaste finns en löpargrupp som varje onsdag kl.18:00 tar sig igenom 7 km skog på omkring 50 min. Känner man att detta är för snabbt kan man välja att delta i jogging-gruppen som under samma tid passerar 5 km. Under vissa väl utvalda tillfällen kan man dessutom få en promenadguide i terrängen med omkring 3 km vandring som mål.

Konceptet OFFTRAIL Running ägs av företaget MEBIA och drivs i samarbete med en lokal orienteringsförening på varje unik ort. Borås är pilot-ort för konceptet och här bedrivs verksamheten i nära samarbete med en av stadens äldsta orienteringsföreningar, Elfsborg SOK.

Borås ett givet val
Varför Borås valdes ut som första OFFTRAIL Running-ort beror på en rad olika parametrar. För det första är de skogsmässiga förutsättningarna galet bra i Borås då du har maximalt tre kilometer till obanad terräng oavsett vart du befinner dig. För det andra bubblar det ordentligt kring orienteringsverksamheten i Borås när det gäller aktiviteten i stadens föreningar. Men den största anledningen till ortsvalet beror på att Borås kommer att stå som värd för O-Ringen i orientering 2015 som kommer att locka omkring 20 000 unika besökare till staden.Hur gör man?
Men vad krävs egentligen för att delta i OFFTRAIL Running? För det första bör man ta en sväng in på www.offtrail.me där man kan läsa mer om konceptet, kolla träningskalendern eller bara låta sig inspireras. Steg två innebärt att man ensam eller med ett gäng kompisar kommer förbi ett OFFTRAIL-pass valfri onsdag och testar (provpass med OFFTRAIL Running är alltid gratis).

Text: Benjamin Edlund
Ps. nästa pass är redan nu på onsdag (24/4) med start från Almenäs. Då ingår dessutom OFFTRAIL Running i Sjuhärads framtidsvecka.

Väl mött i skogen!
Benjamin Edlund
Projektledare OFFTRAIL Running

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar