måndag 27 maj 2013

Cykelleden Sjuhäradsrundan. Vackrare än så här blir nog inte Västsveriges inland.

Planeringen har varit lång, men nu är den på plats. Sveriges första regionala cykelled med den nya nationella skyltningen för cykelleder och den spänner mellan kommunerna Borås, Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga. Onsdagen den 29 maj har du möjlighet att vara med och inviga den.

Med över 1000 sjöar, djupa skogar, ett rikt naturliv och vägar kantade av blommor så är det här en vacker plats att uppleva på cykel – i din egen takt. Njut av vinden i håret, av kulturlandskap och av en asfalterad cykelled på totalt 15 mil som tar dig genom kuperad natur – utan att du behöver kämpa så mycket i backarna. Sjuhäradsrundan går nämligen till största del på en gammal banvall. Det innebär att du kommer att passera flera vackra stationsbyggnader, gamla järnbroar – och bitvis cyklar du över grantopparna! Och med tanke på att 12 mil är helt bilfri så är det här en utmärkt cykelupplevelse för hela familjen.

Längs med cykelvägen finns flera sevärdheter, boendemöjligheter och ställen du säkert bara vill stanna på – och njuta. För det är vad du gör när du tar dig hit. Njuter. Av naturen, av de stilla sjöarna, av de solvarma smultronen längs med vägen. Av Sjuhärad.

Om Cykelleden Sjuhäradsrundan
På uppdrag av Kommunalförbundet Sjuhärad gjordes i augusti 2010 en förstudie om samarbete för cykelleder i Sjuhärad. Hösten 2011 bildades en grupp med representanter från turistorganisationerna samt tekniska förvaltningarna i kommunerna Borås, Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga. Gruppen har sedan arbetat med att färdigställa cykelleden Sjuhäradsrundan. Den existerar redan i dag, och är 15 mil lång med varierande terräng, natur och standard.

Av cykelledens totalt 15 mil är 12 mil helt bilfri sträcka. 24 km består av lågtrafiknät och 6 km går på Länsväg 156.

Sjuhäradsrundan är tillsammans med delar av Kattegattleden och en delar av Sydostleden pilotprojekt för nationell skyltning av cykelleder. Syftet är att leden ska upplevas som likvärdig oavsett vilken kommun man cyklar i.

All information om leden hittar du på cykelledensjuharadsrundan.se där du också hittar kartsträckningen samt rastplatser, besöksmål och annat utmed leden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar