måndag 20 maj 2013

Kulturnatten 2013: Kredd, bredd och att bli sedd

Kulturnatten är kvällen då Borås kulturliv möts i Kulturhuset. Årets Kulturnatt har hämtat sitt tema från den pågående utställningen på Konstmuseet – ”I want to hold your hand” – som handlar om popen. Men vad är då pop egentligen? Ja, vi har tänkt så här när vi satte ihop årets program:

Kredd
Pop är det nya, pionjärerna, de kreddiga artisterna. Miriam Bryant, vars ”Push play” ligger sjua på singellistan, håller på att breaka stort med sin soulpop. Eller Sveriges just nu absolut hetaste hiphopare, Stor, som i dagarna kommit ut med albumet ”Shere Khan XII”, med hitsinglarna ”Stolthet” och ”Rom och Kush”. Eller varför inte dancehalldrottningen Etzia eller indiepoparen The Naima Train?

Bredd
Pop är det populära, det breda och det folkliga. Ninni Bautista, Boråsaren med den vackra rösten, känd från TV-programmet ”The Voice”, gör ett unikt framträdande med Dan Lind och Kulturnattskören från Kulturskolan. Svettiga rytmer och rullande höfter med Afrovikingz, balkanbeats och galet röj med Räfven. Missa inte heller årets kulturstipendiat Emma Augustssons svänginga jazzfolkpop eller Immanuelskyrkans mässa ”I mörker och ljus” baserat på Van Morrisons musik. För barnen spelar Hemgården barnteatern Nalle Puh och den ståtliga Kulturnattsvärden Florre bjuder stora som små på gratis popcorn.

Att bli sedd
Pop är att bli sedd som skapande individ, det är i grunden en reaktion mot auktoritär kultur och det vill vi bejaka. Den nya electro/hiphop-scenen i Konstmuseet presenteras i samarbete med Borås nya radiostation Radio konkret. Det är ett sätt att visa att rummet också är till för en ung publik som kanske inte vanligtvis besöker konstinstitutionerna. Eller lilla scenens program, som börjar med dans och teater från Bäckängsgymnasiet och Hemgården, och avslutas med en kortfilmsvisning med filmer av unga Boråsfilmare. Nere i Vävarsalen är det Konstfabrik – en kreativ skapandeverkstad där du bland annat får arbeta med fotografi, måleri, textil, vaxmålning, skulptur. Konstfabrik bygger – precis som allt kulturellt skapande – på en filosofi om att återanvända det befintliga och skapa något nytt. Konstfabrik har ingen början eller slut, här står det prestigelösa skapandet i fokus. I mitten av rummet finns massa spännande material, det kan vara allt från en hög med strumpor till en akrylmålning eller en påbörjad skulptur. Med hjälp av kreativa pedagoger får du ta vid där någon annan har slutat och när du går lämnar du det du gjort på materialbordet åt nästa person att fortsätta skapelsen. Mot slutet av kvällen byggs Vävarsalen om från konstateljé till konstutställning. Utställningen hänger en hel vecka, och från måndagen den 27 maj får alla besökare ta reda på det man behöver.. Konstfabrik är ett nytt samarbete för Kulturnatten mellan Kulturkontoret, Kulturföreningen Tåget, Föreningen Hemgården, Textilmuseet, Folkuniversitetet och Återbruk. 

Som du ser blir det en oförglömlig kväll.

Text: Anders Teglund, tel 033-35 70 42

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar