onsdag 31 juli 2013

Hedin bils rallysprint siktar mot nya höjder

Vi tog en pratstund med Dan Järbyn som är tävlingsledare för Hedin bils rallysprint som för tredje året går av stapeln på Bråt skjutfält lördagen den 10 augusti.

Hur ser det ut med förberedelserna Dan?
Jo då, allt är på banan och vi räknar med runt 70 startande ekipage från hela Sverige. Uppslutningen har ju varit fantastisk våra tidigare år så vi räknar med en publiksiffra på mellan tre till femtusen åskådare, vilket så klart är en stor del av arrangemanget. Ju mer folk, desto festligare blir det och självklart blir även förarna mer taggade när det är stor publik.

Vad innebär en rallysprint?
Banans längd är 4 km och körs 2 gånger med ett litet uppehåll mellan varven. Fartsträckan är en smal krokig grusväg där bilarna kör med stor precision och hög hastighet. Ett unikt tillfälle att få se förare och kartläsare hantera bilar som ingen trodde var möjligt på dessa smala krokiga vägar. Under hela tävlingen finns det möjligheter att besöka depån där alla fordon står uppställda mellan heaten. Det är en publikvänlig variant, eftersom man kan följa ekipagen på ett annat sätt än vid traditionell rally. Här händer det grejer hela tiden och publiken får en helt annan upplevelse. Eftersom publiken står mer samlad kan vi också ha en speaker som presenterar förarna och ger löpande information. Med runt 70 starter beräknar vi hålla på hela dagen från kl 10 fram till någon gång vid 17-tiden.

Och du nämnde att det inte kostar något?
Ja det stämmer. Vi vill värna om sporten och ju fler som kommer desto roligare, därför har vi det här upplägget. Det är både fri entré och fria parkeringsplatser i anslutning till tävlingsområdet. Ja vi bjuder t o m på programmet.

Vad rör det sig om för bilar, supertrimmade värstingar?
Njae, det är i mångt och mycket standardbilar, självklart med en hel del modifieringar men samtliga fordon är skattade, försäkrade och godkända av bilprovningen. Det vill säga, alla bilarna är fullt möjliga och tillåtna att köra i vanlig gatutrafik. Men det har i år också trillat in ett 10-tal anmälningar med 4-hjulsdrivna ekipage, s k "värstingbilar".

Det låter som den motorintresserade kan få sig en riktig upplevelse
Ja, absolut och vi hoppas även att de som kanske traditionellt inte hänger på motortävlingar ska tycka att det är en kul happening och dyka upp. Vi lovar att det blir en intensiv och fartfylld upplevelse som vi tror att de flesta kommer gilla. Vill man pausa lite finns det även kafeteria och grill med synnerligen goda hamburgare t ex så man behöver inte riskera att bli hungrig heller.

Och i år är det lite speciellt?
Jo, SM-veckan arrangeras ju i Borås nästa år och där vill vi så klart vara med och visa upp motorsporten. Så tävlingarna i år blir ju dels ett sätt för oss att trimma organisationen för ett sådant uppdrag och även att visa vårt specialförbund att vi skulle vara lämpliga som arrangörer och klara av att göra riktigt bra SM-tävlingar under SM-veckan i Borås 2014.

Men handen på hjärtat, motorsport och miljö?
Hela tävlingen är miljöcertifierad enlig G2. G2 är mycket hårda krav som ställs på rallyarrangörer i dag. Vi bygger upp en komplett miljöstation på tävlingsområddet. Vi har en utsedd miljöchef som har till uppgift att övervaka så att inga utsläpp etc förekommer. Vi har saneringsbilar och ADR-bilar på plats om det mot all förmodan skulle hända något.

Dan Järbyn, tävlingsledare
Toarps MK
Samtliga bilar är placerade på heltäckande markdukar för eventuella läckage. Vi har från förra året fått högsta betyg när det gäller miljöarbete inom idrottsevenemang av miljökontoret, och vi hade även miljöchefen i Borås Stad med i en av föråkarbilarna 2012. Hans betyg var med beröm godkänt, Citat: -"Ni har faktiskt tänkt på allt. Andra sporter borde se hur ni jobbar med miljön".

Inför nästa år tänker vi bygga en mobil miljöstation som även skall kunna användas på andra arrangemang som tex fotboll, hästsport etc. det enda som fattas till den är själva finansieringen. Toarps MK vill inte bara uppfylla kraven som ställs i miljöhanseende, vi vill ligga långt före.

Så missa inte Hedin bils rallysprint, lördagen den 10 augusti, första start kl 10.00. Mer information får du självklart på boras.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar