söndag 17 november 2013

Big Bang Rockklubb - mot nya höjder

Ett tag har gått sedan premiären på Big Bang Rockklubb och nu är det nya grejer på gång. Hur gick det sist Tobbe Hvornum?

Succé!
Det är det enda ord som behövs för att beskriva premiären på Big Bang som gick av stapeln i oktober på Grand Hotel. Trots att det var en vecka kvar till löning lockades mer än 400 gäster att besöka evenemanget som lovordas av såväl publik som artister.

Det är inte utan att jag fortfarande är överväldigad över hur bra det blev, till och med jag hade hade svårt att finna orden när jag i en paus i Smash Into Pieces uppträdande skulle säga något till publiken. Förhoppningsvis ska jag ha lyckats att återfå talförmågan till nästa gång när det är tänkt att jag kortfattat ska presentera banden också, något som medvetet inte gjordes på premiären men som ska vara rutin hädanefter.

Mellan akterna befann jag mig ute i folkhavet och jag har nog aldrig pratat så mycket rockmusik under en och samma kväll med så många olika förut samtidigt som lovorden haglade över evenemanget. Bland gästerna Återfanns inte bara "vanligt" folk utan även medlemmar i mer eller mindre kända rockband som till exempel When Nothing Remains och Bloodlit.

I kölvattnet efter den framgångsrika premiären har ryktet spridit sig och flera skiv- och bokningsbolag har tagit kontakt för att inleda samarbete runt bokningar till kommande evenemang, först i raden stod Sony/Gain som är en av de största i landet. Dessa samarbeten innebär att Big Bang kommer kunna boka större akter till bättre villkor och det medför att mer utrymme finns för att engagera de lokala banden också. Därmed blir det betydligt lättare att uppfylla den kanske viktigaste intentionen av alla med Big Bang, att ge lokala och regionala band en möjlighet att få spela inför en större publik i klubbmiljö.

Att just boka de större akterna är annars ett bekymmer, de är alldeles för dyra och inte ens utan förband räcker budgeten till att täcka deras ibland nästan hutlösa gager. Ska man boka de artisterna måste entréavgiften höjas till nivåer som ingen är beredd att betala för att se endast en akt och det är begränsat hur många som får vistas i lokalen så det går inte att täcka upp kostnaden med att sälja fler biljetter heller.

Det är ingen lätt sak att balansera kostnader mot intäkter samtidigt som det behövs affischnamn som lockar många att komma till evenemanget. Det är där samarbetena med de stora bolagen kommer väl till pass och redan nästa Big Bang är ett resultat av dessa. Samtidigt passar jag på att göra det hela lite annorlunda, både förband och huvudband spelar "unplugged". Huvudartisten är redan van att både med sitt eget band och i Idol-sammanhang framföra musik akustiskt, för förbandet däremot blir det ett litet äventyr och världspremiär då de aldrig tidigare har gjort en akustisk spelning.

Något jag många gånger både reagerat över och även kritiserat är lokala medias ointresse för de lokala artisterna. Under Sommartorsdagarna finns det även en scen pÅ AllégÅrden och under de tre Åren jag har besökt dessa evenemang har jag inte en enda gång observerat någon journalist eller fotograf från till exempel Borås Tidning annat än på Stora Torget där de sedan skriver spaltmeter om redan stora artister som ändå får mycket uppmärksamhet medan alla lokala artister som kämpar för att bli sedda tycks passera tidningen förbi.

Samma sak var det på premiären, en journalist/recensent infann sig först när det andra lokala förbandet spelade sina sista toner och skrev endast recension på huvudartistens framförande. Det är inte alls konstigt att det inte funnits någon riktig rockscen i Borås när ortens media visar så dåligt intresse för de lokala artisterna att de inte ens kan bemöda sig med att recensera dem när de står på samma scen som ett redan framgångsrikt och omskrivet band.

Big Bang kommer fortsätta skrälla till ordentligt och röra runt i grytan för att medverka och bidra till att staden får en aktiv och livskraftig rockscen, kanske vaknar stadens media till sist. Det heter ju att "sent ska syndaren vakna". Själv har jag hur roligt som helst både med att planera för kommande spelningar och att utveckla Big Bang till att bli ännu bättre, bland annat kan jag utlova en lite större akt till tredje gången klubben öppnar dörrarna på Grand Hotel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar