onsdag 4 december 2013

Borås under jul och nyår - ur en exilboråsares perspektiv, del 2

Med jämna mellanrum gästbloggar Fredrik Axelsson på temat "ur en exilboråsares perspektiv", den första bloggposten var omåttligt populär. Har du missat den rekommenderar vi att du läser ikapp den först och sedan låter Fredriks tankar om jul och vinter ta vid. Trevlig läsning.

Trettio grader kallt, tomtar överallt och en skog av gröna granar.

Tusen stjärnor som tindrar och glitter så långt jag ser. Nyfallen snö som täcker hela Borås som ett tjockt, vitt täcke och gnistrar i den värmande solen... Med 15 års distans till vintern i Borås och Sverige så lämnar ens selektiva minne en idyllisk bild av jul och nyår. Kanske man väljer att glömma bort dagar med slask och halka som kan kännas jobbiga? Eller så kanske alla de positiva stunderna är så många och så starka att de överskyggar dem? Jag tror det. Julen är den tid på året då hela städer lyses upp av juleljus, stämning skapas i hemmen med dekoration och levande ljus, hela december månad firas med mycket mat, dryck och vi är kanske ännu snällare än vad vi är under övriga året. Kanske framför allt barnen, för självklart vill de ju att tomten ska se att de är snälla och värdiga sina julklappar.

Snötyngda hus, tusentals ljus och kulörta kulor i drivor.
När man inte bor hemma i Borås längre, är julen och nyår den tid på året som man verkligen längtar hem. Julen är en familjens högtid och nyår firas bäst i goda vänners sällskap. Men det är också den atmosfär som skapas i Borås som man saknar. Dessutom så upplever man inte julstämningen på samma sätt med sol och värme utan det känns som att det faktiskt behövs snö och kyla för att det ska bli vinter ”på riktigt”. Personligen tror jag att december månad är en månad där vi verkligen lever ut våra traditioner och många familjer ofta följer i stort sett samma ritualer år efter år. I dagens samhälle som är under en konstant förändring och där det allt som oftast upplevs som om allt det nya är bättre än det gamla, tycker jag att det är bra.


Krimsigare krams, längre långdans och raskare räv på isen.
Traditioner. Visst är det underbart med traditioner. Och roligt. När jag säger till mina dominikanska vänner att i många svenska hem tittar man på Kalle Anka, sedan går pappan ut för att köpa en tidning och kommer sedan tillbaka utklädd till tomten så skrattar de lite. Det trevliga är att varje land har sina traditioner under jul och nyår. I USA kommer tomten på juldagen, i Spanien firar man Trettondag jul (”Día de los Reyes Magos”) då de Tre Visa Männen kommer med paket, mina sydamerikanska bekanta älskar att använda blinkande ljus i alla dess färger och här på Dominikanska Republiken äter man bl.a. spaghetti med tomatsås och grillad kyckling på julafton. Vi som har vuxit upp i Borås har vant oss vid den trevliga juldekoration i innerstaden då träden runt Södra Torget och Grand Hotell lyser upp i vintermörkret, julbodarna slår upp på Stora Torget med bl.a. julgransförsäljning (med riktiga julgranar, inte julgranar i plast som används på många håll i världen), julmarknader, julkonserter och sedan ett par år tillbaka Vintertorsdag.

Borås, och Sveriges, Jul och Nyår Tio-i-Topp Lista
Jag har försökt att lista de punkter som jag har starkast minne av eller längtan till under jul och nyår, där kanske några av dem är inte enbart säreget för Borås men för hela Sverige.

1. Snö, kyla, mörker
Ingen riktigt vinter utan snö, ingen riktig jul utan kyla.

2. Advent
Inte många länder har traditionen med att tända ett ljus vid varje advent. Det är något trevligt med det och det gör det ännu mer trevligt när ofta ljuset tänds tillsammans med en julfika eller lite glögg.

3. Adventskalendern
Ännu en tradition som inte många länder har. Varken adventskalendern med luckor som öppnas eller adventskalendern på TV. Ett trevligt sätt att räkna ner dagarna till julafton och förgylla varje dag lite. Av alla julkalendrar på SvT är nog Trolltider den man kommer mest.

4. Julbord, Julmat, Julgodis & Julfika
Svensk mat och dryck är något man saknar ofta, och ännu mer under julen. Alla julbord med köttbullar, prinskorv, dopp i grytan och gratäng. Dricka glögg eller varm choklad och fika med pepparkakor eller lussekatter. Och julmust!

5. Lucia
En trevlig och väldigt vacker tradition som inte heller upplevs i många länder.

6. Skridskor & Skidor
Alla skidspår runt om i Borås fylls av skidåkare, aktiva inom idrotten men även de som gör det som en fritidssysselsättning. Utöver ishallen spolas is på många håll så man kan åka skridskor och spela ishockey.

7. Uppesittarkväll
Dagen före dopparedagen. Nu vet jag inte riktigt vad man gör hemma längre men innan jag åkte så spelades Bingolotto. Trots det var det inte aktiviteten på TV som var det som verkligen gjorde kvällen till speciell var att att samlas med vänner och umgås.

8. Karl-Bertil, Kalle Anka, Ivanhoe & Trolltyg
Vad jag har förstått, har Kalle Anka börjat tappa tittare i de svenska hemmen men för mig är det ett måste på julafton, tillsammans Karl-Bertil Jonsson. På nyårsdagen ska bara Ivanhoe visas och någon gång under jul och nyår ska man titta på Trolltyg i Tomteskogen.

9. Återträffsfest på Juldagen
Många exilboråsare passar på att komma hem till Borås över jul och juldagsfirandet blir lite av en återträffsfest runt om på stadens barer och diskotek.

10. Mys
Under jul och nyår är det okej att mysa alla dagar i veckan, inte bara på fredagarna med tacos a la Anders Svensson. Det är ju så enkelt att göra det också. Tända lite levande ljus, värma lite glögg med julgodis eller kanske fuskstarta lite på julskinkan.

Julmusiken är lyckligtvis lätt att uppleva över allt i världen. Adolphsons & Falks ”Mer jul” eller Triads ”Tänd ett ljus” låter kanske lite konstigt bland all bachata och merengue i Punta Cana men här görs nu t.o.m. reggaetónversioner av jullåtar vilket nog upplevs underligt i svenska öron. Den låten som kanske fungerar bäst i båda länderna är klassikern ”Feliz Navidad” av Jose Feliciano från Puerto Rico då ni kanske vet att det betyder god jul på spanska.

Kommentera gärna
Vad tycker du är bäst med Borås, och Sverige, i jul och nyår? Vilken är din tio-i-topp lista? Skriv gärna ett inlägg i kommentatorfältet nedan. Kanske har jag glömt något som borde vara med eller kanske har det tillkommit något på senare år som jag bör lägga till. Alla kommentarer är välkomna!

Fredrik Axelsson
Punta Cana, Dominikanska Republiken, december 2013


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar