torsdag 23 januari 2014

Landslagstennis i världsklass i Borås

Mötet mellan Sverige och Polen Fed Cup by BNP Paribas World Group II i Boråshallen den 8-9 februari håller högsta sportsliga kvalité. Sveriges tennisdamer är ett av Sveriges bästa landslag alla kategorier med hänsyn tagen till den globala konkurrenssituation som tennisen har i jämförelse med många andra idrotter.

 De svenska damerna har under de senaste åren etablerat sig bland världens toppnationer i Fed Cup som ifjol hade 97 deltagarländer. Turneringen är damernas Lag-VM och världens största årligen återkommande nationstävling för damer i sportvärlden. Spel i World Group II har gett Sverige en elfte plats på ITF:s Fed Cup-ranking och ifjol spelade damerna en Play Off- match som gällde spel i den yppersta eliten bland världens åtta bästa lag i World Group. Endast de amerikanska systrarna Williams stod i vägen ett svenskt avancemang. Världsettan Serena Williams besegrade båda svenskorna och storasyster Venus kompletterade med en singelseger efter att Sofia Arvidsson gett Sverige ledningen med 1-0 i Delray Beach. Säsongen 2013 inleddes med en svår bortamatch mot Argentina där Sverige efter en heroisk insats vände 0-2 till seger 3-2. Nu väntar spel på hemmaplan.

Sofia Arvidsson
Kontinuitet & Lojalitet
Sofia Arvidsson och Johanna Larsson har utgjort stommen i det svenska landslaget ända sedan 2005 då den nuvarande sverigeettan Johanna Larsson debuterade i Fed Cup. Sofia Arvidsson belönades för lång och trogen tjänst av ITF när hon fick ta emot Fed Cup Hearth Award i samband med lottningen inför den förra Fed Cup-matchen i Borås, mot Storbritannien i april 2012. Halmstadtjejen som precis som Johanna Larsson spelar för Helsingborgs TK debuterade i Fed Cup redan år 2000 och går nu in i sin 15:e raka säsong i obruten följd som landslagsspelare! Sofia Arvidsson har vunnit två singeltitlar på WTA-touren under sin karriär. Johanna Larsson väntar fortsatt på att vinna sin första WTA-titel i singel. Hon har spelat ett par finaler, bland annat i Båstad vid två tillfällen och sommarens möte med världsettan Serena Williams på centercourten var självfallet en stor upplevelse. I Fed Cup har de oftast lyft sig spelmässigt oavsett vad deras ranking varit. Bakom den svenska toppduon ser det också positivt ut för svensk damtennis och till matchen i Borås har den svenske förbundskaptenen, Lars-Anders Wahlgren – som gör kaptensdebut på svensk mark, valt att plocka in Hilda Melander och debutanten Rebecca Peterson i truppen. Efter en bra avslutning på fjolåret har båda nått sina hittills högsta höjder på rankingen och 18-åriga Rebecca Peterson anses av många vara ett av de stora löftena i Sverige.

Agnieszka Radwanska, Foto CC-BY Chascow
Världsstjärna tändes i Sverige
Polen har en världsfemma i laget som kommer att vara klar favorit i sina två singelsmatcher i Borås. Agnieszka Radwanska har vunnit 13 WTA-titlar under karriären. Den första kom redan som 18-åring 2007 på Stockholms Stadion. Ifjol blev det tre titlar och 2012 var hon framme i Wimbledonfinal. Efter den hårdslående trion i världstoppen på damsidan är polskan en av de främsta utmanarna till de stora titlarna med sin följsamma och smarta kontringstennis. I Fed Cup brukar hon ha sällskap av sin lillasyster Urzula som är en stadig topp 100-spelare men som varit skadad en tid. Polen har dock ytterligare tre spelare rankade topp 300 som kan utmana Sverige.

Foto: Jörgen Jarnberger
Tennisarrangemangen i Borås vid de senaste landskamperna har hållit högsta klass och publiktillströmningen god. Nu hoppas det svenska laget på fullt stöd från läktarna i Boråshallen så att man kan besegra Polen och få en ny Play Off-match i april månad som gäller spel i World Group.

Text: Peter Bengtsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar