fredag 10 januari 2014

På söndag börjar våren! I alla fall på Röda Kvarn.

På söndag börjar våren.
Det är kanske svårt att tro, särskilt nu när snön och vinterkylan (äntligen?) verkar vara på väg. Men eftersom filmprogrammet på Bio Röda Kvarn läggs säsongsvis så är det nu, i och med premiären på söndag den 12 januari, som våren officiellt startar. Och jisses vilken filmvår det kommer bli.

Först ut är The Butler, ett storslaget drama i högt tempo om medborgarrättsrörelsens historia, sett genom ögonen på en svart man som arbetade som betjänt i Vita huset under fem decennier. Med bl a Forest Whitaker och Oprah Winfrey i rollerna.

Sedan, i samband med Guldbaggegalan, visas den väntade storslammen Återträffen (26-28/1) som är Anna Odells självbiografiska meta-film om mobbing. Andra exempel på höjdartitlar är slaveriskildringen 12 Years a Slave (2-4/3), den Girls-liknande komedin Frances Ha (30/3-1/4) och den förmodat flippade The Congress (27-29/4) som blandar spelfilm och animation på ett banbrytande sätt. Det är för övrigt en av filmerna jag själv är allra mest sugen på att se, tillsammans med Det förflutna (9-11/3).

Vi har också utökat våra livesändningar. Vi börjar med balett från Moskva (Förlorade illusioner, 2/2), sedan teater från London (War Horse, 27/2), inhemsk opera från Stockholm (Don Giovanni, 22/3) och avslutningsvis musikal med Phantom of the Opera - 25-årsjubileumsuppsättningen (26/4), inspelad i London.

Men för att återgå till filmerna som ju ändå är vår kärnverksamhet: vid sidan av svåra ämnen som mobbing, rasism och familjeproblematik så hinner vi också med lite romantisk komedi (Before Midnight, 16-18/2). Mer hardcore blir det i maj när det är dags för en av årets mest omtalade och kontroversiella filmer; Lars von Triers 4-timmars konstnärliga gökfest Nymphomaniac. Huvudperson är en kvinna (Charlotte Gainsbourg) som återberättar sina erotiska upplevelser från födseln (!) till femtio års ålder.
Och när vi ändå är inne på ämnet så visar vi även förra årets Guldpalmen-vinnare, Blå är den varmaste färgen (13-15/4), om den passionerade kärleken mellan två unga tjejer.

Vårkänslor på Röda Kvarn alltså. På söndag kör vi igång. 
Varmt välkommen!

/Mats T Olsson, filmverksamhetsansvarig Borås Bio Röda Kvarn

www.boras.se/rodakvarn
www.facebook.com/rodakvarn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar