söndag 29 mars 2015

Andas ut på Rya Åsar - #blogg100 dag 29

I dag styrde vi kosan mot Rya Åsars naturreservat. Det är verkligen häftigt att vi alltid har naturen så nära inpå i Borås. På andra sidan gatan från Knalleland är man mitt uppe i ett naturreservat. Hur många städer och shoppingcenter har det så?

Vi tog de branta, utmanande men roliga backarna upp emot Ryssby Klint till en början. Backarna här erbjuder verkligen en kraftig luftning. Den första delen på dag 2 under Linnémarschen passerar förresten här och många är de mer sydeuropeiska vandrarna som stönat lite över terrängen i Borås :) Det handlar faktiskt om så mycket som 70 höjdmeter på 500 distans. Visst det är motigt och ganska tungt i benen, men det är väl värt mödan. Utsikten från Ryssby Klint är verkligen häpnadsväckande alldeles oavsett årstid. Man ser hela stan och blir lätt stående för att diskutera platser, byggnader m m. - Där är det och nämen titta, där är ju.... o s v.

Det finns gott om gångvägar och stigar i reservatet så det kan vara en god idé att ta med en karta om du inte är van att promenera här. Från Ryssby klint kan man antingen följa Linnémarschens sträckning genom skogarna längre upp emot Hestra eller vandra bortåt utmed åsen eller t o m neråt en annan väg så man kommer ut utmed Getängsvägen eller bortåt Borås Arena. Vi valde att ta oss bortåt Ramshulan och gamla skidbacken vid Björbo.

Man kan välja en väg från Ryssby klint som passerar rejäla branter, där kanten är räckessatt, det vill till att ta det lite försiktigt, då det stundtals är väldigt brant och halt, men återigen utsikten och naturen är väl värd det.

Längre bort kommer man in i vackra öppna hagmarker där det sommartid går betesdjur. Så här års är hagarna öppna och det är lätt att passera. Även här är det slående att man är mitt i naturen men att man ändå bara har några 100 meter till närmaste stora bilväg.

Stina Hallhagen
Rya Åsar är så väl värt ett besök för en fika nu på våren, en promenad eller varför inte lite skön träning. Det finns gott om öppna ytor för lek och picknick för hela familjen och barnen kan leka och springa av sig.

Läs mer om Rya åsar och ladda ner broschyrer med kartor hos Borås Stad.


--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 29, 29 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar