måndag 2 mars 2015

Återbesök på Vänga mosse - en plats för andhämtning #blogg100 - dag 2

I juli 2011 bloggade vi om Vänga mosse, ett av de allra första inläggen på vår blogg. Då var det högsommar, men jag vill passa på att lyfta fram mossen och naturreservatet som en fantastisk plats även vintertid. Få saker i den svenska naturen kan ståta med en sådan ro som en milsvid mosse och kanske blir detta extra påtagligt den här årstiden. Förutom ett och annat fågelläte är det som att hela mossen gått i idé. Den lätt snötäckta vegetationen och ett sakta singlande snöfall skapar en atmosfär nästan som att man vore den sista människan på jorden.

Att man inte möter så många andra utmed spåret den här årstiden är naturligtvis en blandad känsla. Fler borde verkligen upptäcka lugnet, samtidigt är det kanske inte så konstigt, reservatet sträcker sig över 238 ha.

I direkt anslutning till reservatet finns parkeringsplatser på flera ställen. Något som är unikt är det tillgänglighetsanpassade spåret om 1,8 km med bred träspång som är framkomlig med såväl rullstol som barnvagn utan några problem. Likaså är ett av de flera fågeltornen tillgänglighetsanpassat och vill man ge sig på en längre promenad finns ett spår om 2,3 km med slät fin mark och spångar, dock inte så breda som på det kortare spåret.

Att bara gå och strosa i stillheten är verkligen en unik känsla och det finns god anledning att återkomma för att uppleva de olika årstiderna. Ta en skön stärkande promenad och njut av stillheten och lugnet eller allt det vackra i naturen och djurlivet på en stor öppen våtmark om det är årstid för det. Ta gärna med en matsäck för en fikapaus, det finns gott om bord och bänkar utmed de olika spåren.

Stina Hallhagen
Har du tid över är andra trevliga besöksmål i närheten givetvis Vänga Kvarn som har öppet vår, sommar och höst (övrig tid endast för bokade sällskap). Här finns den gamla kvarnen välhållen och fortfarande i drift som ett levande arbetslivsmuseum, vägg i vägg med kvarnkafé, galleri och lanthandel med hantverksbod.

I närheten finns också Vänga kyrka, en ståtlig stenkyrka från tidigt 1900-tal.

Du kan läsa mer om naturreservatet i Borås Stads broschyr om Vänga mosse och besöka Vänga Kvarn & Kvarncafés webbsida här.--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 2, 2 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar