måndag 16 mars 2015

En digital bildskatt över Borås på Flickr #blogg100 dag 16

"Golden City" CC-BY-SA 2.0 Daniel Sjöström
Gillar du som vi foton i allmänhet och foton på Borås i synnerhet. Då är bildtjänsten Flickr en solklar guldgruva för att grotta ner sig i nutid, dåtid och historiska ögonblick i staden.

Flickr är kanske mest nyttjat bland människor som själva har ett starkt fotointresse, både för att publicera sina bilder och/eller få inspiration. Det är också ett utmärkt verktyg för att titta på bilder av en särskild genré eftersom sökfunktionaliteten är god.

Det finns massor av Boråsbilder, många nya och otroligt vackra, men också massor av äldre svartvita foton som kanske är just det som gör det till en bildskatt över Borås i ett historiskt perspektiv.

Du kan titta på Boråsbilder generellt på Flickr här. Det kanske allra bästa med tjänsten Flickr är att fotografen kan välja att dela med sig av bilderna med Creative Commons licens. Det innebär i korthet en friare form av upphovsrätt där upphovsrättsinnehavaren kan medge att bildern (eller andra typer av verk för den delen) får spridas så länge man hänvisar till upphovsrättsinnehavaren.

Anders Kihl
På så sätt kan man använda bilderna (som "Golden City" här ovan) för att skapa nya verk, bloggposter, artiklar och dylikt. När vi på BoråsBorås själva fotograferar försöker vi alltid lägga ut våra foton med licensen CC-BY-SA, d v s att du får använda fotografierna fritt och dela dem vidare så länge du hänvisar till oss och delar det verk du skapar under samma licensiering. T ex ligger alla våra bilder från No Limit Street Art under den licensen.

Självklart kan du söka ut bara bilder som är Creative Commons licensierade och med Boråsmotiv. Så in och rota runt och hitta dina favoritbilder från Borås, eller varför inte publicera dina egna (gärna under Creative Commons licens).--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 16, 16 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar