lördag 14 mars 2015

Hur låter Borås, för dig? #blogg100 dag 14

CC BY 2.0 - Tess Watson
Hur låter Borås, för dig? Det är kanske en väldigt underlig fråga, men vi är nyfikna. Vi snackar inte om hur det låter i staden, från människor, bilar eller andra ting. Mer vilken känsla, vilken musikstil eller låt förknippar du med Borås, eller skulle förknippa om du aldrig tänkt tanken tidigare?

Kan man översätta känslan av en stad i musik, kan stadens image personifieras med en låt, en artist eller kanske en genré? Eller finns det kanske en massa olika vinklar och stilar beroende på hur man uppfattar staden eller delar av den?

I en film om Borås, som lanserades första gången 2011, får Boråssonen Daniel Norgren personifiera staden med den rytmiska och ganska bombastiska "Big Black Bull". Är det så Borås låter?Vid Stadshusmiddagen 2015 presenterades ett alldeles fantastiskt och specialskrivet arrangemang av "Borås Borås" av Mimi Werner. Är det så Borås låter?I december anordnade WSP en elektronisk musikupplevelse på KTH. Där tolkade kompositörerna Cicely Irvine, Nils Svennem Lundberg och Jonas Svennem några av de viktigaste områdena för att utforma framtidens städer. Kan utveckling ha ett speciellt sound?

Anders Kihl
Är det viktigt att en stad har ett sound? Eller är det kanske så att en ljudbild kan hjälpa till att utveckla staden. Ljud, ljudbilder och musik kan nog vara viktigt på många sätt. Högskolan i Borås har tagit fram tre specialkomponerade "Pluggsymfonier" som förhoppningsvis ska hjälpa studenterna till bättre studieresultat. Bakom produktionen står ljuddesignern Martin Ljungdahl tillsammans med grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo.

Är du mer nyfiken på ljud och hur det påverkar omgivningen? Jag kan inte låta bli att skicka med den här fantastiska videon - CYMATICS: Science Vs. Music - Nigel Stanford - även om den inte har några som helst kopplingar till Borås.

Vi är supernyfikna på hur du ser på frågeställningen "hur låter Borås?" och skulle vilja ha diskussion och en massa kommentarer. Man kan kanske fundera på om Borås låter annorlunda idag, förr och och i framtiden?

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 14, 14 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar