tisdag 10 mars 2015

Källa med två namn - okänt smultronställe i Borås #blogg100 - dag 10

Något förvirrande finns två olika skyltar invid källan. Om den heliga var Maria eller Marie verkar således lite oklart. Vad som däremot står klart är att det är en spännande plats. Källan har enligt information på platsen anor sedan medeltiden och ursprungligen ska den muromgärdade platsen ha haft tre offerkällor och fem stenhällar eller stenbord för besökandes måltider. Den bevarade källan ligger en aning lägre, men man kan tydligt se den gamla muromgärdningen sträcka sig upp emot höjden där måltiderna troligen intogs. Det är en mycket vacker plats och här finns även idag möjlighet att inta en medhavd matsäck eller fika på rejäla träbänkar runt en anlagd grillplats.

Platsen omnämns i Nils Hufwedsson Dals bok Boerosia från 1719 och man förstår av texten att källan var vida omtala och samlade mängder av tillresande under sommarmånaderna i tron om att källan kunde bota både blindhet och andra sjukdomar såväl hos människor som hos boskap. Tydligen ska också omgivande träd ha varit fulla av strumpor, handskar, hattar och liknande som folk tagit av sig och lämnat i sin iver att doppa den skadade eller sjuka kroppsdelen i källans helande vatten. Oavsett tron och vad som är sant konstaterar skylten att vattnet idag inte är drickbart, men man kan ju alltid doppa en hand eller ta vatten på kroppen och hoppas på underverk.

Platsen ska också ha varit en populär plats för elever från Teknis. Så välbesökt att man 1883 reste en minnessten (eller snarare en hög med massa stenar och en stor platt sten med en inskription) med texten "1873 Teknologer". Varför det skiljer 10 år mellan inskriptionen och resandet av stenen är oklart, men så lyder beskrivningen.

Platsen och dess omgivningar är skyddade som fornminne så var aktsam på platsen och flytta inte stenar och liknande. Låt den bevara sin mystik, men besök den gärna som en trevlig utflykt, en stunds historisk kulturhistoria och en god fika i en vacker skogsbacke.

Stina Hallhagen
I tidskriften Västgötabygden från 2012 beskriver Bo Göran Carlsson vägen till källan så här -

"Om du från Kristineberg tar dig till rondellen vid Dammsvedjan och fortsätter söderut, passerar du under en vägbro, ser en taverna till vänster och en parkeringsplats till vänster. Därefter följer ytterligare en rondell. Sedan Din väg passerats av fyra elektriska trådar rätt över vägen, skall du Du ta den andra grinden till höger i älgstaketet. Det går att parkera bilen innanför staketet. Efter en promenad om 100 meter rätt fram och sedan 200 meter till vänster hittar du källan."

Källan och platsen finns också omnämnd i Borås Stads informationsfolder om rekreationsområdet Osdal/Bråt.--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 10, 10 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar