lördag 28 mars 2015

Oväntad skönhet vid Horsatorpet - #blogg100 dag 28

Jag vet inte hur många gånger jag gått eller sprungit spåren kring ett av Borås finaste friluftsområden vid Kypegården, men aldrig har jag varken sett platsen eller skylten som leder dit. Jag pratar om Horsatorpet. Mot slutet av 4,7 kilometersspåret (gul slinga) finns en skylt med texten grillplats och Horsatorpet. Eftersom jag aldrig sett den tidigare blev jag naturligtvis nyfiken och den lilla omvägen på 200 meter kunde jag leva med alldeles oavsett upplevelsens karaktär. Men det visade sig faktiskt mer spännande än jag kunde ana.

De 200 metrarna som skylten antydde slingrar sig på en liten stig uppåt en kulle och på toppen ligger grillplatsen och det som är kvar av det forna Horsatorpet. Enligt de uppgifter jag kan hitta verkar det ha varit ett torp av sommarstugekaraktär. Platsen är fantastisk, högt beläget och överallt finns spåren av en alldeles underbar sommarstugeträdgård. Nu är ju kanske inte årstiden den bästa för att uppleva en trädgård i skrivande stund, men bärbuskar, snödroppar, krokus och fruktträd vittnar om att här troligen är en riktigt prunkande blomsterprakt sommartid.

Vid själva grillplatsen ser man grunden från det gamla torpet och även runt själva grunden kan man ana den forna prakten med trädgårdsland kring stensättningen.

Stina Hallhagen
Det kanske allra mest spännande med platsen är en mur bygd ovan något som troligen varit en jordkällare. Muren är räckessatt mot en brant och bildar nästan en balkong invid den gamla torpgrunden och mitt för räcket står fortfarande den gamla flaggstången kvar. I muren finns såväl buteljer som gamla spritkapsyler inmurade, en något udda men spännande detalj som vi tillbringade en god stund att utforska.

Platsen är väl värd ett besök och troligen är den än mer fantastisk när det blir lite varmare ute.
--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 28, 28 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar