söndag 8 mars 2015

Puntila - både lätt och tungt på Borås Stadsteater - #blogg100 dag 8

I går var jag på Borås Stadsteater och såg premiärföreställningen av Puntila. Under två och en halv timma fick vi följa herr Puntilas två olika personligheter. Det tragikomiska i det hela var att han blev en mycket god, trevlig och generös människa när han var full. Vilket gjorde att personer i hans omgivning hellre såg att han drack än att han var nykter.

Puntila är ett folklustspel skrivet av Bertolt Brecht och Hella Wuolijoki. Till tonerna av finsk tango och humpor får vi historien om Puntila berättad genom några av de fästmör han skaffat sig under sina resor mellan krogar och hembränningsapparater. Pjäsen spelas på Borås Stadsteaters stora scen fram till den 24 april.
Stina Hallhagen
Puntila är en lättsam pjäs, med både skratt och samtidigt med en stark underton av allvar. En skildring av tjänstefolkets torftiga vardag med nästintill svält och osäkerhet kring sitt arbete beroende på godsägare Puntilas dagsform och humör. Det andra perspektivet är herr Puntilas nästintill schizofrena person som slits mellan en känslosam man med stort människohjärta och den snåle godsägaren som ser alla som fiender. Herrskapet på gården Puntila har liten eller ingen känsla för tjänstefolkets situation på gården.

Skådespelarinsatserna var strålande och inför en nästintill fullsatt salong på premiärdagen gjorde Bror Tommy Borgström en mycket stark och trovärdig skildring av godsägare Puntilas karaktär. Jag kan varmt rekommendera att se föreställningen - en trevlig och gemytlig kväll på Stadsteatern.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 8, 8 mars) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar