tisdag 7 april 2015

Nu ska Borås bli ännu renare - #blogg100 dag 38

Centrala Borås städas varje dag, året runt. MEN det finns mycket kvar att göra. Skräpmätningar visar att det slängs 37 fimpar per 100 kvadratmeter i Borås en vanlig vårdag.

Vi måste alla ta vårt gemensamma ansvar för att hålla staden ren och fin, boråsare, besökare, alla tillsammans. Borås Stad och Borås rent och snyggt* satsar nu hårdare än någonsin på att minska nedskräpningen i Borås. Målet är satt att minska nedskräpningen till hälften från 2012 till 2020, med en extraordinär dröm om att bli Sveriges renaste stad.

I år är Borås Stad för första gången ansluten till Håll Sverige Rents manifestation Clean-Up Land. Arbetsplatser, föreningar och privatpersoner kan anmäla sig för att frivilligt städa utomhus. Den som anmäler sig före 12 april får hämta sopsäckar på Borås Energi och Miljö som sedan utan kostnad får slängas på återvinningscentralerna.

Skräpplockardagarna samlade förra året cirka 10 000 förskole- och skolelever, och vi tror och hoppas att minst lika många anmäler sig inför årets dagar som äger rum 4-8 maj.

Det görs också en hel del andra insatser. Bl a kommer arbetslag från Arbetslivsförvaltningen i ett pilotprojekt städa platser med akut behov. Du kan hjälpa till att rapportera in skräpiga platser med Håll Sverige Rents mobilapp. Tekniska förvaltningen utreder möjlighet att sätta ut fler och modernare papperskorgar som kombinerar askkoppar och möjlighet till källsortering och precis som tidigare räknas skräpet i staden för att ge en indikator om utvecklingen blir bättre eller sämre.

Anders Kihl
Så hjälp till att hålla staden ren - tillsammans!

Du kan läsa mer om Borås rent och snygg här och följa på facebooksidan.

*Borås rent och snyggt är en samverkan mellan Borås Stad, Borås Energi och Miljö, Borås City, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, AB Bostäder, Polisen i Borås och Navet Science Center.

--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 38, 7 april) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar