lördag 16 maj 2015

Borås Museum öppnar för säsongen - #blogg100 dag 77

"Gräshoppan" Ingrid Dessau Foto: Thomas Harrysson
Sommaren börjar närma sig med stormsteg och det innebär säsongspremiär på Borås Museum. Borås Museum erbjuder som vanligt sina permanenta utställningar och är kanske allra mest känt för det vackra friluftsmuseet i Ramnaparken med gammal bebyggelse. Under hela sommaren har du nu också chans att se färgsprakande broderier från 50- och 60-talen på museet.
En färgsprakande utställning med dukar, kuddar och tavlor från svensk formgivnings glansdagar. Passa på att ta del av sommarens färgstarka utställning med fria broderier från 1950- och 60-talen på Borås Museum. Det är en utställning för alla som vill inspireras av den tidstypiska djärva mönsterskatt som skapades under broderiets guldålder. Här återfinns mönster av dåtidens stora svenska textilformgivare, som Elsa Agélii, Ingrid Dessau och Raine Navin. Under de senaste årens retrotrend har mönstren åter kommit i ropet och här får vi se både originalen samt bearbetningar för en samtida användning. Mönster från 50-talskuddar har överförts till moderna armband, och dåtidens glasögonfodral har blivit ett fodral till en nutida smartphone!
Vandringsutställningen är producerad av Östergötlands museum och Hemslöjden i Östergötland.
Vernissage söndagen den 17 maj kl 14.00. Utställningen invigs av textilkonstnär Elsa Agélii
Anders Kihl
15.00 Föredrag ”Med nål och tråd för en bättre värld”. Elsa Agélii berättar om sitt projekt ”Bilder kring vatten och öken”. Ett samarbete med kvinnor och flickor i Rajasthans öken som broderar. Broderierna säljs sedan i Sverige och hela behållningen går till att utveckla arbetet i byn. Föredraget hålls i Norrby klubbhus, mittemot Borås Museum. I samarbete med Folkuniversitetet.
Fri entré till vernissage och föredrag.
Du hittar mer information på boras.se/borasmuseum och på facebooksidan.
--------------------------------------------
Den här bloggposten (dag 77, 16 maj) är en del av #blogg100

#blogg100 är en utmaning som startades av Fredrik Wass och nu kommer tillbaka för fjärde gången/året. Du kan läsa mer om #blogg100 här. Tanken är kort och gott att blogga varje dag i 100 dagar. Något som kan låta lättare än vad det troligen är i realiteten.

Därför! behöver vi dig. Vill du vara med lägger du en kort beskrivning om vad du vill blogga om, en kort beskrivning av dig själv (och gärna en bild, eller en länk till en bild, som vi får använda på bloggen) och skickar till anders.kihl at boras.com - har du en massa inspiration är du så klart välkommen att lägga in flera bloggposter. Skriv också gärna vilken/vilka dagar under 100-dagarsperioden som du vill att vi publicerar just dina gästbloggposter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar