onsdag 29 juli 2015

Annelunda, ett annorlunda torp i Annelundsparken

Vi som gästbloggar här är torparna Ulf och Svante på torpet Annelunda i Annelundsparken.

Vi hälsar dig som läser detta välkommen till vår kolonilott i Annelundsparken som vi kallat torpet Annelunda. Här ska vi berätta om vad som händer under året.

Strax före midsommar skrev Svante ett mejl till Borås Stad och undrade om han och hans kamrat Ulf kunde få ta hand om kolonilotten som låg för fäfot i Annelundsparken. Ingen av oss kan något om trädgårdsskötsel men vi vill lära oss och försöka visa andra att det inte är så svårt. Svaret blev ja och på den vägen är det. Så nu är det vi och våra två hundar Spears och Kajsa som påtar och fikar och lever ett gott koloniliv.

Vi insåg att det första vi behövde göra var att rensa ogräs och hyfsa blomodlingen. Detta kommer att ta tid. Kers, förgätmigej, plister och snårvinda finns så det räcker.

Första veckan så rensades och svettades det i landen, vi insåg att det inte var någon idé att handrensa allt så i odlingslanden grävde vi upp och vände jorden. Vi fick rent från ogräs och satte Mandelpotatis och King Edward varvat med scharlottenlök, silverlök, gul lök och rödlök. Detta ska visst kunna fungera för att hålla objudna gäster borta. Vidare så sådde vi blomsterbönor, bondbönor och märgärtor. Detta för att få gröngödsling. Får vi sedan något att äta blir det inte sämre.

Aroniahäcken fick vi ta för hand och det är mycket jobb, vi har till och med fått gräva upp druvfläder som stod mitt i den.

Denna bok från Borås Antikvariat är torparnas lilla guide in i odlandets värld. Internet i all ära, där tittar de också men mycket grunder är konstanta. Sedan är det kul för rätt som det är kommer någon av av oss torpare förbi. Tar en kaffe, bara sitter ett tag, kanske läser lite eller plockar med något.

Vi har startat en sida, Torpet Annelunda, på fb. Den är vår blogg och vi tycker det är jätteroligt att så många av våra vänner följer och kommenterar vårt koloniliv.

Så här mysigt har vi det på Annelunda när vi grillar och mår bra.

Nu är vattenfrågan slutligt löst. Vi har fått nyckeln till ett förråd där slangar och allt vi behöver finns. Så förberedelse, vattning och återställning är ett projekt i sig. Det är nog en 40 m slang som ska ut och tillbaka igen men vi har rinnande kallt vatten med bra tryck i obegränsad mängd. Kom igen torka!

Medan kaffehurran puttrar tar vi en bild av dagens inköp. Frågan är var och hur de ska planteras. Växterna är: två röda miniatyrrosor, tre backnejlikor (två vita och en cerise-vit), en ulleternell, en alunrot, en äkta malört, en fikon 'Bornholm' och sedan tidigare en miniatyrsolros.

Vi hoppas att få återkomma här och berätta lite mer om utvecklingen och att du tycker detta varit trevlig läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar