lördag 17 oktober 2015

Då skapades reklamhistoria - ett nostalgitrippande tidsmonument


I dag öppnade utställningen, tidsmonumentet, nostalgitrippen eller vad du vill kalla den. Kärt barn har många namn..... och det här är verkligen spännande. Mode- och textilreklam under fyra decennier samlade i ett enda rum. Allt skapat i Borås och på den med textilkopplingar smått historiska byrån Olaus bakom hantverket. Ja det var i mångt och mycket ett hantverk. Visst en del är skapat med det vi en gång kallade Desktop Publishing, men en hel del är också handritat, colorerat, bokstavsgnuggat m m. Det mesta i utställningen visar färdig reklam, affischer, annonser och förpackningar. Men det finns också ett och annat spännande pannåmontage med handmonterade passmärken, ditklistrade PMS-nummer och skyddande halvtransparent ritpapper

"Då skapades reklamhistoria" är något av en våt dröm för typsnittsnörden, historikern, nostalgifantasten, textilmänniskan, fahionistan, ja kort sagt alla skulle jag tippa har behållning av den här utställningen. Dessutom är den ganska lättsmält, det är ju trots allt reklam. Självklart finns en lång historia att berätta bakom allting, men den väljer du själv om du vill ta del av.

17 oktober - 20 december, i Simonsland, Borås ser du affischer, broschyrer, skyltar, förpackningar, annonser m m från bl a JC, Abecita, MQ, Sir, Brothers, Craft, Almedahls, Hemtex, Crocker och hundratals fler företag och varumärken. Reklam från fyra decennier - helt enkelt.

Bakom utställningen står reklammannen Christer Olausson, som gjort utställningen möjlig genom att under 35 år sparat stora delar av produkterna från Olaus Reklambyrå, och historikern och journalisten Ulf Nyrén som hjälpt till att välja ut produkter ur 20 kubikmeter reklammaterial för att få ett representativt historiskt urval.

En riktigt upplevelse för den som intresserar sig för mode, textil, reklam, form och design, marknadsföring eller kulturhistoria.

Anders Kihl
Torsdag-Fredag 13.00-17.00
Lördag-Söndag 11.00-15.00

Simonsland, ingång 1B, 4 trappor.

En sak till! I sant Knalleanda är det fri entré - inga ursäkter alltså. Dessutom har du chansen att få mig dig ett snyggt bundet häfte med ett stycke reklamhistoria från ditt besök. Vi ses i reklamvimlet!

Ytterligare en sak då. Följ facebooksidan "Då skapades reklamhistoria" för att hålla dig uppdaterad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar