torsdag 31 december 2015

Gott nytt 2016 i Borås - Helena Alcenius sammanfattar året som gick

Foto: Borås Energi & Miljö

Ring klocka, ring! Huruvida nyårsnatten är bister eller ej låter jag vara osagt. Klart är att vi har haft ett 2015 med väldigt många trevliga händelser, evenemang och massor av underbara besökare i vår stad – BORÅS!

En liten sammanfattning av året är väl på sin plats så här dags. Tyvärr (eller hur man nu ska uttrycka det) vill man ju berätta om så mycket som skapat intryck och gett avtryck. Det skulle kunna bli en lång bloggpost, men jag får lov att välja ut några händelser som etsat sig fast i mitt huvud.

2014 avslutades precis som vi avslutar 2015 med miljövänligt "fyrverkeri" i form av ljusspel på ackumulatortanken och med en krönika över året.

2015 inleddes med ett alldeles speciellt program. På trettondagen sände P1 ett temaprogram om Borås med rubriken ”När det slutade regna i Borås – ett program om en stads självkänsla”. 90 minuter om hur staden från tekokrasch via fashion, forskning, skulpturer, street art m m tagit sig till att bli staden på folks läppar. Ett av de allra mest spelade programmen på SR Play under året J - har du missat det är det obligatorisk lyssning här.

Fashion Stories på Textilmuseet
Den 25 april slog man upp portarna för utställningen Lars Wallin – Fashion Stories på Textilmuseet. Unika kreationer i exklusiva material från en nästan 25-årig karriär som modeskapare lockade mängder av människor till utställningen. SVT sammanfattar Fashion Stories som ”en resa genom modehistoren” tillsammans med den stora vävoperan här


Folklig utmaning på export
I början av maj fyllde Action Run återigen stadskärnan med spektakulära hinder och stor folkfest. Så kallade OCR-tävlingar eller obstacle race ligger i tiden och är inte unikt, men Action Run har hittat ett eget koncept genom att göra det folkligt och flytta upplevelsen till centrumkärnan. Med starten och rötterna i Borås intog man även Örebro under 2015 och till 2016 tar man med sig hindercirkusen till Borås, Örebro, Norrköping och Helsingborg. Återupplev ögonblicken från Borås i videon och läs mer på actionrun.se

Orangeriet är det nya svarta
I samband med nationaldagen invigdes Orangeriet i Stadsparken. Det som började som en vision och en arkitekttävling många år tidigare var äntligen ett faktum. Den gamla kiosken och omgivningen i Stadsparken hade under flera år varit ganska sliten och förfallen. Nu fick Borås en ny mötesplats mitt i stan med fokus på hållbar utveckling, en ny restaurang, utomhusscen och en fräsch dansbana till Sommartorsdagarna®. Dessutom kom den permanenta isbanan på plats och invigdes även den, om än inte förrän nyligen i samband med advent.

Tillförlitlig organisation gav större mästerkskap
Samma helg som Orangeriet invigdes och nationaldagen firades firade också duktiga arrangörer. Efter högsta betyg från internationella förbundet kring tidigare arrangerade EM-deltävling fick Borås pröva sina vingar med ett VM-arrangemang i Trial. Med världseliten på plats och duktiga arrangörer av motortävlingar i Borås var succén återigen ett faktum.

Boråsambassadör och tårta på torget
Den 29 juni firades sedvanligt Borås födelsedag på Stora torget, med tårtkalas, tal och utnämnandet av årets Borås Ambassadör. 2015 års ambassadör Leon Rytzkorades som sig bör med stadsvapnet runt halsen, diplom och blommor. 

En fantastisk orienteringsvecka i Borås
Den 18-24 juli flyttade världens största orienteringstävling in i staden och ökade invånarantalet med sådär 20% på ett bräde. Efter år av förberedelser var det äntligen dags och området kring Nordskogen fylldes snabbt av tält och husvagnar. Trots studiebesök på tidigare O-Ringen är det svårt att föreställa sig känslan som infinner sig när man ser O-Ringenstaden växa fram, hur infrastrukturen skapas och hur en ny stad i staden blir till. Ett evenemang av den här storleken blir ingenting utan sina deltagare och en fantastisk arrangörsorganisation och att det blev lyckat har Borås fått flera kvitton på genom otroligt höga betyg i utvärderingar och ekonomisk succé. O-Ringen skapade dessutom besöksrekord på så gott som samtliga besöksmål i staden.

Borås det offentliga galleriet
Under 2015 förpackades den ökande kulturupplevelsen i staden. Att staden har så mycket offentlig utsmyckning i form av skulpturer och gatukonst, som dessutom är tillgänglig gratis och dygnet runt är helt unikt i Sverige. Staden som galleri blev rubriken för spännande guidningar till kulturupplevelser i det offentliga rummet såväl som på museer i staden och mängder av guidningar med många besökare genomfördes under vår och höst.

Fler färgsprakande väggar med världseko
För andra året i rad genomfördes street art-festivalen No Limit. Nya världskända konstnärer, nya väggar och platser. Verken växte fram under de första dagarna i september och många var de boråsare och besökare som vandrade runt i staden för att se konstnärerna måla och skapa. De guidade vandringarna liknande lämmeltåg med hundratals personer i grupperna som kryssade mellan konstverken på stadens gator. Återigen gav besökarna No Limit högsta betyg ochfestivalen skapade rubriker i  media ochstreet art-magasin världen över

Lila flagga för att möta kvällsekonomi
Den 24 september Purple Flag-certifieras Borås tillsammans med nio andra pilotstäder i Sverige. Den lila flaggan blir symbolen för en säker, trygg och attraktiv stad som håller hög och trygg kvalitet, både kvälls och nattetid. Det är Svenska Stadskärnor som är huvudman för Purple Flag Sweden, ett program som har sitt ursprung i Storbritannien och Irland. Under ett år har offentliga och privata aktörer i de olika städerna arbetat med att titta på hur staden fungerar som plats, efter butikerna stängt, det som kallas kvällsekonomin. Textilstaden i bilder och spektakulär gran av slipsar
Borås nämns som skandinaviens mest betydelsefulla textilkluster. I Borås finns utbildning, institut, forskning och industri inom mode och smarta textilier samlat på ett och samma ställe. Här skapas framtidens mode och vad kan väl passa bättre än att komplettera det med textila utställningar och event. Under rubriken Textilstaden Borås samlades textila händelser och upplevelser och förpackades med härliga bilder på textilt tema i spektakulära stadsmiljöer. I Borås visades också ”Då skapades reklamhistoria” med tillbackablickar över mode- och textilreklam från fyra decennier och kända varumärken med anknytning till Borås. Som avslutning skapades en unik slipsgran av inte mindre än 600 slipsar från ETON i entrén på Textile Fashion Center.Med dessa händelser, upplevelser och evenemang i backspegeln kan vi se tillbaka på ett fantastiskt år ur turistperspektivet för Borås. Beläggningen på hotellen sköt i höjden i jämförelse med tidigare år och ökningar om 23% respektive 12% i juni och juli är siffror som ligger markant över rikssnittet.

Helena Alcenius
Jag vill tacka alla boråsare för ett gott värdskap under 2015 och alla besökare för att ni gästat staden. Varmt välkomna tillbaka 2016 när vi blickar fram emot nya heta kvällar med Sommartorsdagarna®, Borås första pride festival, en ny upplaga av Borås Internationella Skulpturbiennal, Champions Cup i innebandy, SM för brukshundar och mycket mycket mer.

Följ oss i sociala medier och på boras.com för att hålla dig uppdaterad om allt kul som händer.

Gott Nytt 2016!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar