torsdag 10 december 2015

Magiskt på Abecita Konst med Henke, Clarén och Zorn

Jag bara älskar Abecita Konstmuseum, hela känslan. Naturligtvis är det utställningarna, konstnärerna och den talande konsten som är i fokus, men det finns mer. Varje gång jag kliver in på museet slår det mig. Det knarrande gamla trägolvet, som troligen trampats av många textilarbetare genom åren, ger ifrån sig en härlig ton och skapar en rustik och lite mystisk känsla i det nedtonade museet.

Den här gången handlar det om tre nya utställningar; Karolina Henke - Back to Nature, Anders Zorn - Zorn och kameran och Anna Clarén - Close to home.

På plan fem hänger Karolina Henkes verk och de är kanske de som tilltalar mig allra mest. Henke var representerad med en utställning på Abecita 2013, men då handlade det om arkitektur (eller i alla fall tolkningar av arkitektur). Henke är kanske allra mest känd som reklam- och modefotograf, därför känns "Back to nature" extra spännande. På fotografierna, som visar samspelet mellan människa och natur gestaltas barn i fantastiska kreationer skapade av vad naturen har att bjuda. Kreationerna är skapade av Henke från scratch och innehåller bland annat en mantel av fjärdrar, en lövklänning och en helt magisk rustning gjord av fjällen på kottar. Det är ganska få bilder i utställningen, men bilderna och blickarna är trollbindande nog för att hålla dig kvar på plan fem en lång stund, kan jag lova.

I den stora utställningshallen återfinns Zorn och kameran. Utställningen har satts samman av Bengt Wanselius och tillkommit genom en samarbete med Zornmuseet. Att Zorn också var fotograf kom kanske som en nyhet för många. I utställningen blandas fotografiska verk som i många och mycket påminner om Zorns måleri med bilder ur vardagen. I en del fall kompletteras fotografierna med etsningar som Zorn skapat utifrån bilden. Det är en diger utställning och eftersom bilderna länge hemlighölls, eftersom den fotografiska bilden hade låg status och ansågs som en enkel avbildning på den tiden, känns det extra spännande att nu få se en ny sida av Zorn.

Close to home av Anna Clarén visar privata bilder som skildrar det som står henne närmast. Familj, barn, vänner, lyckliga ögonblick och sorg får gestalta livet och väcker starka frågor om existens. I utställningen återfinns också bilder från Claréns närhet, naturen och omgivningarna kring hennes hem.

Anders Kihl
Alla tre utställningarna är mycket sevärda. Passa på att göra ett besök innan jul och ta en mysig fika när du är på plats och kika runt i den fantastiska bokhandeln i entrén. En perfekt guldgruva att gräva fram julklappar till den konst- och fotointresserade, dessutom är det just nu julrea på en hel del härliga böcker.

Utställningarna pågår fram till den 28 februari och du läser naturligtvis mer om dem på abecitakonst.se och följer på facebook för senaste nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar